Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nissan vrea sà recupereze 8 milioane de euro de la Carlos Ghosn

ghosn.jpg

Carlos Ghosn, fostul PDG al grupului Renault-Nissan-Mitsubishi, a fost inculpat déjà de trei ori de justitia japonezà
Carlos Ghosn, fostul PDG al grupului Renault-Nissan-Mitsubishi, a fost inculpat déjà de trei ori de justitia japonezà
Sursa imaginii: 
REUTERS/Issei Kato

Constructorii de maşini japonezi Nissan şi Mitsubishi au anunţat printr-un comunicat că fostul lor patron, Carlos Ghosn, ar fi primit aproape 8 milioane de euro salariu în plus faţă de ce i se cuvenea. Banii, pe care cele două firme ar dori să-i recupereze, ar fi fost plătiţi de o filială comună a celor două stabilită în Olanda.

Revelaţiile privindu-l pe fostul patron al grupului Renault-Nissan-Mitsubishi se multiplică. Nissan şi Mitsubishi au confirmat scurgerile de informaţii venite dintr-o anchetă internă. Carlos Ghosn, fostul lor patron, ar fi încasat între aprilie şi noiembrie 2018 aproape 8 milioane de euro de la o filială a celor două fondată în Olanda. Potrivit constructorilor de maşini, Ghosn şi-ar fi semnat singur un contract fără să-i informeze pe ceilalţi doi membri ai consiliului de administraţie, responsabili care deci nu au primit nici un ban. Cei doi constructori au decis să depună plângere în faţa justiţiei pentru a recupera cele 8 milioane.

Declaraţia comună Nissan-Mitsubishi făcută acum survine la doar o zi după ce a avut loc la Tokyo o întânire între noul preşedinte Nissan şi nişte emisari ai guvernului francez. Statul francez, principal acţionar al constructorului Renault, caută să menţină şi chiar să întărească alianţa formată cu cei doi niponi.

După aceste revelaţii se precizează şi contextul în care a fost arestat şi încarcerat Carlos Ghosn la sfârşitul lunii noiembrie. Ziarul Le Monde afirmă astfel că „constructorul japonez Nissan a început o anchetă internă, vara trecută, în urma unor semnalmente venite de la unul sau mai mulţi lansatori de alertă. Rezultatele anchetei au fost transmise în toamnă parchetului din Tokyo. Lucru care a dus la interpelarea surpriză a lui Carlos Ghosn pe aeroportul capitalei nipone în data de 19 noiembrie.” Dată de la care fostul PDG este deci după gratiile puşcăriei Koshuge de unde, împreună cu avocaţii săi, spune că „este acuzat pe nedrept” şi cere în zadar să fie eliberat pe cauţiune.

Reamintim că ex-marele patron a fost déjà inculpat de mai multe ori de justiţia niponă. Mai întâi pe 10 decembrie când a fost acuzat că şi-a diminuat veniturile declarate autorităţilor bursiere între anii 2010-2015. Pe 11 ianuarie, a doua inculpare, pentru aceleaşi fapte dar pentru anii 2015-2018. In fine, pentru faptul că a pus pe conturile firmei Nissan pierderile personale înregistrate în timpul crizei din 2008, Carlos Ghosn a fost inculpat a treia oară.

Nissan îi reproşează şi alte nereguli precum achiziţionarea unor reşedinţe de lux la Beirut, Rio şi Paris – Carlos Ghosn fiind franco-libanezo-brazilian – donaţii făcute unor universităţi libaneze şi angajarea, fictivă, a unei surori în Brazilia. Totul pe banii firmei. Toate aceste elemente nu au fost însă, pentru moment, reţinute de parchetul japonez..

In aşteptarea procesului său, care va avea loc cel mai devreme la vară, Carlos Ghosn rămâne în închisoare. După ce a fost demis din fruntea firmelor Nissan şi Mitsubishi, constructorul Renault a decis şi el, în fine, zilele trecute, să-i caute un succesor. Potrivit legilor nipone, dacă este găsit vinovat după proces, Ghosn riscă până la 15 ani închisoare.

 
Nissan vrea sà recupereze 8 milioane de euro de la Carlos Ghosn