Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oxfam: 26 de miliardari deţin la fel de mulţi bani precum jumătate din planetă

oxfam_-_averea_bogatilor_a_crescut_cu_900_de_miliarde_de_dolari_in_2018_in_timp_ce_saracii_au_pierdut_11_din_avere.jpg

OXFAM - Averea bogaţilor a crescut cu 900 de miliarde de dolari în 2018 în timp ce saracii au pierdut 11% din avere.
OXFAM - Averea bogaţilor a crescut cu 900 de miliarde de dolari în 2018 în timp ce saracii au pierdut 11% din avere.
Sursa imaginii: 
Pascal Pavani, AFP

ONG-ul britanic, de luptă împotriva sărăciei, cere statelor să îi taxeze pe bogaţi. Averea bogaţilor a crescut cu 900 de miliarde de dolari în 2018.

26 de miliardari au în mâinile lor la fel de mulţi bani ca şi jumătatea cea mai săracă a umanităţii, arată un raport al ong-ului de luptă împotriva sărăciei Oxfam.

Distanţa care tot creşte între bogaţi şi săraci penalizează lupta împotriva sărăciei, destabilizează economia şi alimentează nemulţumirea în lume, susţine Winnie Byanyima, directoarea Oxfam International. Guvernele, adaugă ea, trebuie să se asigure că societăţile cele mai bogate plătesc impozite.

Metodologia se bazează pe datele publicate de revista Forbes şi pe ale băncii Credit Suisse. Cifrele arată că 26 de persoane au la fel de mulţi bani precum 3,8 miliarde dintre cei mai săraci oameni ai planetei.

Spre exemplu, omul cel mai bogat al planetei, Jeff Bezos, patronul Amazon avea, la finele lui 2018, o avere estimată la 112 miliarde de dolari, adică 98,5 miliarde de euro.  1 % din averea sa corespunde bugetului de sănătate al Etiopiei, susţine Oxfam.

De manieră generală, bogăţia miliardarilor din întreaga lume a crescut cu 900 de miliarde de dolari în 2018. La polul opus, jumătatea cea mai săracă a lumii a pierdut 11% din avere.

De altfel, numărul miliardarilor s-a dublat după criza financiară din 2008, susţine Oxfam care constată că bogaţii îşi văd averea în plină expansiune în timp ce nivelul de impozitare este tot mai scăzut.

Dacă tendinţa ar fi fost inversată, cea mai mare parte a guvernelor ar fi avut suficiente resurse pentru a finanţa serviciile publice. Oxfam estimează că bogăţia este sub-taxată şi că cei mai bogaţi ascund de Fisc 7.600 de miliarde de dolari iar 10% dintre cei mai săraci plătesc impozite mult prea mari pentru veniturile lor.

Raportul este publicat într-un moment în care taxarea celor mai bogaţi a provocat ample dezbateri în mai multe ţări.