Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu ce se alege umanitatea după pelerinajul elitelor la Davos?

2019-01-21t152836z_1430063073_rc1d05a29d00_rtrmadp_3_davos-meeting_0.jpg

Davos – măsuri de maximă securitate în aceste zile
Davos – măsuri de maximă securitate în aceste zile
Sursa imaginii: 
REUTERS/Arnd Wiegmann

În staţiunea balneară eleveţiană Davos se derulează o nouă ediţie a unui Forum economic internaţional devenit o întîlnire anuală importantă a elitei politice şi economice planetare. Elitismul şi mondenitatea sunt însă şi aspectale care atenuează credibilitatea acestui Forum, cel puţin aşa cred unele dintre vocile critice ale fenomenului. Anul acesta la Davos figurează pe liste 3000 de invitaţi, dar în total 11 000 de persoane se vor afla în pelerinaj prin acest oraş.

Cei care au de cîştigat de pe urma Forumului economic de la Davos sunt, probabil, exclusiv locuitorii Davosului precum şi invitaţii care se duc ca să facă "lobby" în acest context, să-şi facă relaţii şi să-şi vîndă serviciile sau imaginea. Ar trebui să dăm dovadă de o naivitate sinistră ca să credem că marile probleme ale planetei legate de sărăcie, de distrugerea mediului înconjurător sau de epuizarea resurselor şi-ar putea găsit soluţii urgente şi durabile la Davos.

Intr-un interviu acordat Agenţiei France Presse, scriitorul american Anand Giridharadas declară următoarele: "Forumul a devenit locul ideal unde cei bogaţi şi puternici îşi prezintă interesele sub forma unor valori comune întregii umanităţi. Acest loc este contradictoriu pentru că i se cere elitei reunite la Davos să se ocupe de binele tuturor, dar ea nu are nici competenţa şi nici interesul de a o face, iar dacă are vreun interes el este contrar celui exprimat de restul lumii".

Amintesc că Anand Giridharadas, care are origini indiene, este autorul unei cărţi de mare succes intitulată "Invingătorii iau totul. Mascarada elitelor şi schimbarea lumii".

Să revenim însă la Davos unde, scrie cotidianul Le Monde, anul acesta discuţiile vor avea loc sub semnul unor dileme şi îndoieli. Globalizarea începe să dea rateuri, resursele planetei se împuţinează, devine tot mai clar că un model bazat pe o creşetere economică nesfîrşită nu poate fi decît sinucigaş. Printre temele dezbătute la actuala ediţie figurează cea a justiţiei fiscale. Cum ar trebui taxate marile firme, în special cele multinaţionale, care obţin cîştiguri colosale, pentru ca şi restul umanităţii să poată profita cît de cît? In nici un caz însă nu trebuie aşteptată vreo soluţie de la Davos, cînd nici măcar Uniunea Europeană nu a ajuns să-şi forjeze o politică serioasă şi coerentă la acest capitol.

Printre liderii care sunt aşteptaţi anul acesta la Davos se numără noul preşedinte brazilian, Jair Bolsonaro, care vrea să deschidă larg porţile Braziliei pentru investiţii şi afaceri, chiar cu riscul de a distruge total acel plămîn al planetei pe care îl reprezintă pădurea amazoniană.

Davos este, în aceste zile, scena unui balet continu de avioane private, elicoptere şi limuzine, scriu trimişii special ai Agenţiei France Presse la Forum. 1500 de zboruri cu avioane private sunt înregistrate la Zürich, de unde unii invitaţii preferă să-şi continue drumul pînă la Davos cu elicopterul.

În perioada acestui Forum întreaga regiune înregistrează o poluare maximă, deşi, în mod paradoxal, unul dintre subiecte este şi cel legat de distrugerea mediului înconjurător. Pe vremuri la Davos se duceau, în căutare de aer curat, bolnavii de plămîni, şi aşa începe celebrul roman al lui Thomas Mann "Muntele vrăjit", cu o călătorie la Davos a personajului principal.

Astăzi, cred eu, se duc la Davos în special cei intoxicaţi de puterea banului, bolnavi în general incurabili, şi care pleacă de la Davos convinşi că în viitor vor putea cîştiga şi mai mulţi bani.