Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentate în Spania, teroriştii vizau şi Turnul Eiffel

tero.jpg

50 de fotografii si video-uri, gàsite pe cardul-memorie al aparatului fografic ce apartinea teroristilor de la Barcelona, au fost exploatate de anchetatori
50 de fotografii si video-uri, gàsite pe cardul-memorie al aparatului fografic ce apartinea teroristilor de la Barcelona, au fost exploatate de anchetatori
Sursa imaginii: 
leparisien.fr

Un an şi jumătate după atentatele din 17 august 2017 care au făcut 16 morţi şi peste 100 de răniţi la Barcelona şi în regiunea capitalei catalane, poliţiştii spanioli şi francezi au găsit dovada că teroriştii respectivi plănuiau un atac şi la Paris. Ce au găsit anchetatori, pe ce se bizuie concluziile lor?

Ancheta comună franco-spaniolă a ajuns la concluzia că un atentat simultan, la Turnul Eiffel, era în planul teroriştilor. „Am scăpat de un măcel similar cu cel de la sala Bataclan” spune o sursă poliţienească citată de Le Parisien, ziar popular care vine cu aceste dezvăluiri. Dovada, poliţiştii au găsit-o pe cardul-memorie al aparatului foto care aparţinea teroriştilor.

Reamintim că în 17 august 2017, o camionetă lansată cu toată viteza pe Ramblas din Barcelona făcea 15 morţi şi 126 de răniţi. Puţin mai târziu, în seara aceleaşi zile, complici ai comandoului de la Barcelona, atacau staţiunea balneară catalană Cambrils unde ucideau o femeie. Toţi cei 5 terorişti, toţi marocani apropiaţi mişcării Daech, care au participat la atacuri au fost ucişi de poliţie, pe loc sau ulterior.

Atacurile de la Barcelona şi Cambrils au fost precipitate, realizate mai devreme decât era prevăzut. Explozia accidentală a casei din Alcanar în care teroriştii îşi ascunseseră explozibili, i-a făcut pe aceştia din urmă să-şi grăbească acţiunile criminale. In ruinele acelei case a fost găsit cardul-memorie al unui aparat foto, decriptat între timp de anchetatori.

50 de poze şi filmuleţe video erau stocate pe acel card. Imagini care arată că teroriştii reperaseră de o manieră foarte minuţioasă Turnul Eiffel şi asta cu doar 5 zile înaintea atacurilor din Catalonia. Pozele şi video-urile realizate la Paris arată cu insistenţă cozile de turişti din jurul monumentului şi pasajele protejate dimprejurimi. „Autorii acestor imagini par mai degrabă interesaţi de diferitele accese spre monument, de sistemele de protecţie şi de securitate decât de monumentul în sine şi de simbolul turistic pe care-l reprezintă” notează un raport al serviciilor de securitate internă citat de acelaşi Le Parisien.

In opinia anchetatorilor, acest reperaj la care se adaugă o serie de documente PowerPoint găsite într-un calculator al jihadiştilor, documente referitoare la caracteristicile tehnice ale Turnului, „lasă de înţeles că se pregătea o acţiune de anvergură contra acestui monument parizian”. In fine, anchetatorii au fost de la bun început intrigaţi de un drum dus-întors, Barcelona-Paris, realizat pe 11 şi 12 august 2017, adică cu 5 zile înaintea atacurilor catalane, de doi dintre viitori atacatori din Spania. Un sejur rapid, fără contacte în Franţa, care a condus în cele din urmă autorităţile franceze să securizeze Turnul Eiffel. Astăzi, monumentul este protejat de borne de protecţie contra maşinilor şi de un zid din sticlă blindată.

 
Atentate în Spania, teroriştii vizau şi Turnul Eiffel