
Special Paris
Statele Unite: democraţii se mobilizează pentru a pune capăt “preşedinţiei haotice” a lui Donald Trump
2019-01-10t191641z_2142748137_rc11d1df4390_rtrmadp_3_usa-shutdown_0.jpg

Preşedinţia haotică a lui Donald Trump suscită tot felul de speculaţii, inclusiv una legată de un eventual “impeachment”, cum se spune în engleză la procedura de destituire. Revista Courrier international reia în paginile ei un articol scris pentru The New York Times, semnat de Elizabeth Drew. Din punctul de vedere al acestei analiste, mandatul lui Donald Trump s-ar putea termina mai repede decît fusese prevăzut. Motivele: pe de o parte faptul că democraţii controlează Camera reprezentaţilor, pe de altă parte faptul că Trump este abandonat de personalităţile de calibru greu din propria sa tabără.
Elizabeth Drew mai evocă un scenariu: cel al unei demisii. Totul depinde de ce vor găsi să-i reproşeze lui Trump cei care anchetează în privinţa afacerilor sale şi legăturilor sale cu Rusia. In Statele Unite există un precedent în materie de demisie: este vorba de Richard Nixon care a preferat să plece înainte ca justiţia să-l declare vinovat. Plecarea lui Nixon s-a făcut însă, în 1974, în contextul unei afaceri de spionaj politic, într-un mod negociat, pentru că ulterior el a fost graţiat de Gerald Ford. Există, deci, această posibilitate în Statele Unite, a unui aranjament cu justiţia. Greu de spus însă dacă Donald Trump, al cărui “ego” este gigantic, ar accepta o astfel de ieşire din scenă.
Interesant este însă şi faptul că democraţii par să mizeze pe mai mulţi candidaţi femei pentru a cîştiga preşedinţia în 2020. Comentatorii avizaţi ai Agenţiei France Presse sunt de părere că americanii ar fi în prezent pregătiţi să aleagă preşedinte o femeie. Ceea ce nu a reuşit Hillary Clinton ar putea reuşi Elizabeth Warren, în vîrstă de 69 de ani, care pare cel mai bine situată în sondaje. S-au mai lansat însă în cursă alte trei femei, senatoarele Kirsten Gillibrand (52 de ani) şi Kamala Harris (54 de ani), precum şi o membră a Camerei reprezentanţilor, Tulsi Gabbard (37 de ani).
Revista L’EXPRESS publică în numărul de săptămîna aceasta un interesant reportaj realizat în Texas, în regiuni situate la graniţa cu Mexicul, acolo unde Donald Trump vrea să ridice un zid ca să împiedice imigraţia clandestină. Din ceea ce a văzut şi a auzit la faţa locului, trimisul special al revistei deduce însă că texanii sunt ostili acestui zid care ar urma să se întindă pe 3200 de kilometri, între Oceanul Pacific şi Golful Mexic. Un demnitar local consideră că un astfel de zid riscă să coste foarte scump şi să nu rezolve nimic. Un vameş declară că oricum traficul de droguri se face, în proportie de 85 la sută, cu ajutorul camioanelor care trec frontiera legal dinspre Mexic.
Alţi actori locali se tem de consecinţele ecologice ale zidului. Paradoxul face că în prezent, datorită paraliziei administrative (aşa numitul “shutdown”), 23 000 de agenţi însărcinaţi cu paza frontierelor nu au mai fost plătiţi de la Crăciun încoace. Reamintesc că Donald Trump a blocat pe 22 decembrie anul trecut bugetul votat de Congres pe motivul că democraţii nu vor să-i finanţeze zidul. 800 000 de funcţionari americani sunt în prezent în şomaj tehnic, şi probabil că această afacere a “zidului” începe să fie detestată şi de aceşti oameni care nu ştiu cînd vor reveni lucrurile la normal.
Nu doar americanii sunt însă exasperaţi de stilul lui Donald Trump. El a reuşit să-i neliniştească pe toţi aliaţii Americii (în frunte cu europenii). Si într-un fel toată lumea aşteaptă ca Statele Unite să-şi aleagă la Casa Albă un lider care să readucă funcţionarea lumii în parametrii normalităţii.