Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tranziţie paşnică la putere în Republica Democratică Congo

2019-01-10t020324z_333445547_rc1671b07e50_rtrmadp_3_congo-election-results_0.jpg

Félix Tshisekedi, noul preşedinte al Republicii Democratice Congo
Félix Tshisekedi, noul preşedinte al Republicii Democratice Congo
Image source: 
REUTERS/Baz Ratner/File Photo

În Republica Democratică Congo (fostul Zair) s-a produs pentru prima dată din 1960 încoace, anul independenţei, o tranziţie democratică şi fără violenţă în fruntea statului. Noul preşedinte al ţării, Félix Tshisekedi, a depus jurămîntul, iar fostul preşedinte Jospeh Kabila se declară "părinte al democraţiei".

In general putem spune că democraţia în Africa are de cîştigat în acest moment, odată cu aceste alegeri prezidenţiale din Republica Democratică Congo, ţară care numără optzeci de milioane de locuitori, dintre care patruzeci de milioane vorbesc franceza. Félix Tshisekedi preia puterea de la Joseph Kabila, care a condus ţara timp de 18 ani. Din 1960 încoace, ori de cîte ori s-a produs o schimbare la conducerea statului, mecanismul a fost violent: lovituri de stat, asasinate sau revolte armate.

A existat o vreme cînd în Africa aproape toţi preşedinţii se înşurubau la putere pe viaţă, şi erau "realeşi" în urma unor scrutinuri falsificate, cu scoruri de sută la sută. In prezent însă în multe ţări încep să funcţioneze alternanţele democratice. Nigeria, Etiopia, Africa de sud, sunt doar cîte exemple. Africa este în plină urbanizare, în jur de 50 la sută din populaţie trăieşte în oraşe. A apărut un tineret care contestă cultura autoritaristă. S-a format o societate civilă care începe să reacţioneze în faţa reflexelor dictatoriale. În 2012, de exemplu, preşedintele de atunci al Senegalului, Abdoulaye Wade, a încercat să-şi plaseze fiul ca succesor. Reacţia societăţii civile a împiedicat instaurarea unei dinastii în Senegal.

In ce-l priveşte pe Jospeh Kabila, care are doar 47 de ani, el se consideră “părintele democraţiei congoleze” prin faptul că a acceptat să plece de la putere. Partidul său rămîne însă majoritar în Parlament iar unii cred că el are de gînd să aplice “metoda Putin”, aceea de a ceda temporar puterea pentru a putea reveni apoi în forţă.