Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizită strategică a lui Emmanuel Macron în Egipt

egipt.jpg

Emmanuel Macron si Abdel Fattah al-Sissi pe 24 octobrie 2017 la Palatul Elysée
Emmanuel Macron si Abdel Fattah al-Sissi pe 24 octobrie 2017 la Palatul Elysée
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Emmanuel Macron şi-a început prima vizită oficială în Egipt de când a ajuns la Palatul Elysée. In ciuda unei agende interne încărcate, preşedintele Franţei a preferat să-şi menţină această deplasare strategică de 3 zile în ţara faraonilor. Mai mult de atât, şeful statului francez este însoţit de o importantă delegaţie de personalităţi culturale şi economice.

Patru miniştri - Externe, Apărare, Cultură şi Conturi publice - fac parte din delegaţia ministerială care-l însoţeşte pe Emmanuel Macron în Egipt.

Vizita începe într-un loc cultural simbolic, Abu Simbel, "un fel de a aduce un omagiu civilizaţiei egiptene şi relaţiei dintre cele două ţări" notează corespondenta RFI la faţa locului.

Discuţiile ulterioare vor fi de natură mai strategică. Egiptul este un partener esenţial al Franţei în toate dosarele care se referă la problemele regionale, în particular cel libian şi cel de combatere a terorismului. In plus, Egiptul preia pe întâi februarie preşedinţia Uniunii africane. Tot atâtea dosare ce figurează deci pe agenda discuţiilor pe care le va purta preşedintele francez cu omologul său egiptean Abdel Fatah al-Sissi.

Nu vor lipsi din discuţii nici contratele militare, Egiptul fiind unul dintre primii clienţi ai industriilor franceze de armament. Un contract privind vânzarea unor avioane de luptă Rafale figurează printre altele pe lista problemelor de rezolvat. In fine, Palatul Elysée precizează că Macron va aborda şi chestiunea drepturilor omului cu liderul regimului autoritar de la Cairo.

Diversele asocaţii egiptene de apărare a drepturilor omului aşteaptă de la liderul francez "o luare de poziţie concretă" în acest domeniu.

Organizaţiile Human Rights Watch şi Amnesty International reamintesc că de când a ajuns la putere mareşalul al-Sissi acum 6 ani, circa 60.000 de persoane au fost arestate şi torturate. Franţa este acuzată de aceste asociaţii că ar furniza Egiptului armele cu care regimul de la Cairo reprimă violent manifestaţiile contra puterii.

 
Vizită strategică a lui Emmanuel Macron în Egipt