Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


60 de milioane de persoane au fost afectate de catastrofe naturale în 2018

catastrofe.jpg

Ajutoare filipineze dupà trecerea taifunului Mangkhut la Baguio, pe 16 septembrie 2018.
Ajutoare filipineze dupà trecerea taifunului Mangkhut la Baguio, pe 16 septembrie 2018.
Sursa imaginii: 
Harley Palangchao/Reuters

Potrivit Naţiunilor unite, peste 60 de milioane de persoane au fost afectate anul trecut de aproape 290 de catastrofe naturale. Peste 10.000 dintre ele au murit.

Bilanţul catastrofelor naturale pe 2018 este mare chiar dacă el este mult sub media deceselor înregistrate între anii 2000 şi 2017. Cifrele au fost publicate de Biroul ONU pentru reducerea riscurilor catastrofelor (UNISDR) împreună cu Centrul de cercetare epidemiologică a catastrofelor al Universităţii belgiene din Louvain.

Cutremure, tsunamiuri şi alte cicloane au făcut anul trecut 10.373 de victime şi au afectat aproape 62 de milioane de persoane. Totuşi, specialiştii notează că "în 2018 nu a avut loc nicio megacatastrofă, lucru care a permis o diminuare a numărului de victime. Probabil că acest lucru se datorează şi ameliorării nivelului de trai şi a unei mai bune gestionaări a riscului de catastrofe".

Anul trecut, toate regiunile globului au fost afectate de fenomene meteo extreme. Cele mai lovite ţări din lume au fost India, Filipinele şi China. Cei mai mulţi morţi, 4535, s-au înregistrat însă în Indonezia.

Printre cele mai distrugătoare catastrofe în 2018 s-au numărat inundaţiile din Kerala, India. Peste 35 de milioane de persoane au fost afectate. In schimb, furtunile au fost mai puţin distrugătoare.

Autorii raportului afirmă că legătura între aceste catastrofe şi schimbările climatice a fost demonstrat. Impactul încălziri climei s-a resimţit în diversele secete care au lovit lumea. Peste 9 milioane de persoane au avut de suferit, mai ales în Kenya, Afganistan şi America centrală. Seceta la rândul ei a provocat incedii, extrem de mortale anul trecut. In Grecia, cei 126 de morţi recenzaţi în 2018 reprezintă cel mai ucigător bilanţ înregistrat vreodată într-un incendiu în Europa. Si în SUA au murit 88 de oameni din cauza focului iar daunele înregistrate acolo - peste 16 miliarde de dolari - sunt cele mai mari din toate timpurile.

In fine, reprezentantul special ONU pentru reducerea catastrofelor cere măsuri eficace pentru a combate sărăcia. Regulile privind construcţia clădirilor şi protecţia mai mare a ecosistemelor sunt esenţiale pentru a diminua numărul victimelor catastrofelor naturale.

 
60 de milioane de persoane au fost afectate de catastrofe în 2018