Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestaţii la Paris: după "vestele galbene", "fularele roşii" ies în stradă

fular_1.jpg

"Nu te atinge de Republicà" a fost unul din sloganurile auzite duminicà la marsul fularelor rosii
"Nu te atinge de Republicà" a fost unul din sloganurile auzite duminicà la marsul fularelor rosii
Sursa imaginii: 
Alain JOCARD / AFP

După actul 9 de sâmbătă al "vestelor galbene", duminică a venit rândul "fularelor roşii" să iasă pe străzile Parisului. Pentru această primă ieşire a lor la manifestaţie, organizatorii au reuşit să mobilizeze circa 10.000 de oameni, precizează prefectura Parisului.

Organizatorii au chemat oamenii să iasă la acest "Marş republican al libertăţilor" cu două sloganuri: "Stop violenţelor" şi "Da democraţiei, nu revoluţiei". In frig şi sub o ploaie măruntă, participanţii arborau în majoritatea lor fulare roşii şi tricouri pe care-şi declarau ataşamentul pentru Republică şi repulsia faţă de violenţe. Violenţe care au loc de 9 săptămâni, sâmbătă de sâmbătă, cu ocazia manifestaţiilor aşa-ziselor veste galbene.

Printre cele mai auzite lozinci a fost "Fascismul nu va trece". Chiar dacă o parte dintre participanţii de duminică spuneau că susţin unele revendicări ale vestelor galbene, toţi resping violenţa contra instituţiilor statale.

Mişcarea "fularelor roşii" se vrea una apolitică, nici pro-Macron, nici anti-veste galbene. Cu toate acestea, mulţi dintre participanţii la marş, începând cu iniţiatorul acestui, un inginer din Toulouse, se declarau simpatizanţi ai preşedintelui. Nicio banderolă politică nu a fost însă văzută iar responsabilii partidului prezidenţial s-au ţinut departe de cortegiu. Doar între 15-20 de aleşi LREM au fost văzuţi mărşăluind prin Paris sub ploaie.

Manifestaţia s-a terminat în piaţa Bastiliei unde fularele roşii erau aşteptate pentru a fi huiduite de câteva zeci de veste galbene venite special acolo.

 

 

 
Manifestaţii la Paris: după "vestele galbene", "fularele roşii" ies în stradă