Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


245 de deputaţi francezi denunţă proliferarea urii pe Internet

000_ib0c7_0.jpg

Image source: 
SAUL LOEB/AFP

În Franţa, 245 de deputaţi se mobilizează împotriva unui fenomen greu de eradicat: difuzarea de mesaje pline de ură pe internet. Cei 245 de deputaţi, dintre care cei mai mulţi fac parte din majoritatea prezidenţială, îşi arată indignare întrucît dreptul internaţional şi european nu permit combaterea acestui fenomen.

Cotidianul Le Monde publică un apel al acestor parlamentari care le cer marilor actori economici ai Internetului (Google, Apple, Facebook, Amazon şi Microsoft) să găsească soluţii pentru a combate ura tot aşa cum au găsit pentru combaterea conţinuturilor pedopornografice şi ale ale celor care nu respectau drepturile de autor.

Există o violenţă în materie de limbaj care a devenit de mult insuportabilă pe Internet. Iar unele site-uri sunt efectiv toxice pentru democraţie şi pentru educaţia pe care societatea vrea să o dea tinerilor. Le Monde evocă un site neo-nazist care, în numele democraţiei participative, proferează insulte de tot felul, cu caracter rasist, antisemit, homofob… Acest site a fost blocat în noiembrie anul trecut printr-o decizie a Tribunalului de mare instanţă de la Paris, dar foarte repede el a reapărut la suprafaţă, pe un alt domeniu web.

Deputaţii care semnează apelul evocat mai sus îşi exprimă şi constarenarea că uneori lupta împotriva unor astfel de site-uri solicită enorm de multă muncă şi energie, deseori fără nici un rezultat. Iar faptul că uneori un astfel de site este luat în vizorul justiţiei îi aduce un fel de publicitate, şi alte site-uri preiau conţinutul încriminat.

Internetul este o mare invenţie dar şi o junglă unde impunerea unor reguli necesită încă multe eforturi şi tenacitate, iar deputaţii francezi invită la o reflecţie pe marginea unei reglementări internaţionale în materie de platforme numerice.