Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ecologie: “Mai puţin consum şi mai mulţi fluturi!”

000_1b84m7_0.jpg

"Grevă la şcoală pentru climat" scrie pe panoul adolescentei suedeze Greta Thunberg
"Grevă la şcoală pentru climat" scrie pe panoul adolescentei suedeze Greta Thunberg
Image source: 
HANNA FRANZEN / TT NEWS AGENCY / AFP

Un nou elan este vizibil în Franţa şi în Belgia legat de schimbările climaterice şi de protecţia mediului înconjurător. Mii de oameni au manifestat week-end-ul trecut în mai multe oraşe ale Franţei precum şi la Bruxelles încercînd să readucă în actualitate imperativul luptei împotriva încălzirii atmosferei ca o urgenţă.

Sursa acestui nou elan, şi bine ar fi ca el să se extindă în toată Europa, se află în Franţa unde peste două milioane de oameni au semnat o petiţie prin care se cere un lucru fără precedent: şi anume trimiterea statului în faţa justiţiei pentru inacţiune în materie de limitare a încălzirii atmosferei. Este greu de spus dacă această mişcare va crea jurisprudenţă, dar intenţiile sale sunt clare. Ea încearcă să-i avertizeze pe oamenii politici că în viitor riscă să fie traduşi în justiţie dacă nu fac nimic pentru limitarea poluării. În paralel, mişcarea încearcă să-i trezească şi pe cetăţenii de rînd, preocupaţi deocamdată mai degrabă de probleme cum ar fi creşterea puterii de cumpărare.

Personal constat cu satisfacţie că sîmbătă 26 şi duminică 27 ianuarie au fost mai numeroşi francezii care au manifestat în favoarea ecologiei decît cei care şi-au pus veste galbene pentru a cere salarii mai mari sau alte avantage sociale. Este ca şi cum militanţii ecologişti le-ar spune vestelor galbene: ce veţi face voi cu puterea voastră de cumpărare, oricît de mare va fi ea, cînd resursele planetei vor fi secătuite, cînd apele ei vor fi total poluate iar creşterea temperaturii va provoca un veritabil haos?

"Să schimbăm sistemul, nu clima". Acesta a devenit sloganul comun al celor 80 000 de manifestanţi din mai multe oraşe franceze, şi ai celor 70 000 care au ieşit pe străzile Bruxelles-ului. Pe alte pancarte se puteau citi însă şi alte slogane, unele fiind un amestec de poezie şi militantism. De exemplu: "Des oignon, pas du béton" (Ceapă şi nu beton), sau "Moins de consommation, plus de papillons" (Mai puţin consum şi mai mulţi fluturi). Rimele se pierd prin traducere, dar ele au un efect tonic asupra spiritelor, ca şi acest mesaj "Aux arbres, citoyens!" parafrază după un vers din imnul patriotic al Franţei, La Marseillaise, numai că ecologiştii îi îndeamnă de data aceasta pe francezi nu să pună mîna pe arme ci să salveze arborii…

Militanţii pentru protecţia naturii au înţeles că trebuie să recurgă la imaginaţie pentru a se face auziţi. Interesantă este şi mobilizarea internaţională suscitată de adolescenta suedeză Greta Thunberg. Ea a devenit un veritabil fenomen iar reţelele de socializare au ajutat-o să-şi difuzeze foarte larg mesajul. Ea a început prin a face grevă în faţa şcolii ei, o dată pe săptămînă, în semn de protest faţă de inacţiunea adulţilor şi a statului în faţa catastrofei ecologice care pîndeşte la orizont. Greta Thunberg a lansat un apel la o grevă generală a tuturor elevilor din toată lumea, pe data de 15 martie.

Cînd vorbim despre schimbările climaterice trebuie să ţinem cont de mai multe fenomene negative, care sunt legate între ele. Numeroşi experţi arată că obezitatea, sub-alimentaţia şi schimbările climaterice sunt trei faţete ale unei ameninţări unice pentru umanitate. Nici unul dintre aceste aspecte nu poate fi combătut separat, practic numai o revoltă împotriva unui model dominant ar putea salva şi planeta noastră albastră. Care planetă curînd riscă să devină mai degrabă cenuşie, chiar şi văzută din spaţiu, din cauza deşeurilor acumulate şi a poluării atmosferei.