Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron în Egipt: "stabilitatea merge mînă în mînă cu respectarea libertăţii"

000_1cr5m5_0.jpg

 Emmanuel şi Brigitte Macron primiţi de Abdel Fattah al-Sissi şi soţia sa Intissar Amer, Cairo, 28 ianuarie 2019.
Emmanuel şi Brigitte Macron primiţi de Abdel Fattah al-Sissi şi soţia sa Intissar Amer, Cairo, 28 ianuarie 2019.
Image source: 
Ludovic MARIN / AFP

Preşedintele Emmanuel Macron se află într-o vizită de trei zile în Egipt, ocazie cu care a semnat contracte importante. Șeful statului francez este însoţit de 50 de mari patroni. Emmanuel Macron a abordat şi problema drepturilor omului în Egipt, deşi mulţi comentatori şi-au exprimat temerea că acest subiect va fi sacrificat din motive de pragmatism comercial (Egiptul este al treilea client al Franţei în materie de armament).

Stabilitatea înainte de toate. Cam aşa ar putea fi definit unul dintre principalele criterii în funcţie de care Parisul îşi construieşte relaţiile cu Egiptul. Franţa, după ce a intervenit împotriva dictatorului libian Muammar Ghaddafi, ceea ce a avut drept consecinţă instalarea haosului în Libia, preferă deci stabilitatea egipteană garantată cu o mînă de fier de Abdel Fattah al-Sissi.  

În cursul conferinţei de presă acordată la Cairo, împreună cu omologul său egiptean, Emmanuel Macron a ţinut totuşi să spună că în Egipt, în materie de libertăţi, situaţia nu este bună. Spre onoarea sa şi a Franţei, Emmanuel Macron a pronunţat următoare cuvinte: “Nu aş fi un prieten sincer al Egiptului de astăzi dacă nu aş spune ce gîndesc în adîncul meu”. Mai concret, Emmanuel Macron a deplîns, chiar în faţa gazdei sale, faptul că din octombrie 2017 încoace lucrurile “nu au mers în direcţia cea bună”, şi că mulţi “bloggeri, jurnalişti şi activişti” au fost încarceraţi în Egipt.  “Adevărata stabilitate trece prin vitalitatea societăţii. Stabilitatea şi pacea durabilă merg mînă în mînă cu respectarea libertăţii pentru fiecare şi cu statul de drept” a spus şeful statului francez. Cuvinte care probabil vor avea un ecou în societatea egipteană, unde în prezent represiunea este mai mare decît pe vremea preşedintelui Mubarak.

Putem spune că poziţia lui Emmanuel Macron a evoluat din octombrie 2017 încoace cînd l-a primit la Paris pe Abdel Fattah al-Sissi, şi cînd a declarat că “nu are lecţii de dat” omologului său egiptean. Preşedintele al-Sissi a ţinut să-i dea replica lui Emmanuel Macron precizînd că Egiptul nu este nici America şi nici Europa, că regiunea în care se află este “tulbure” şi că nu toate societăţile trebuie să adopte aceeaşi cale. Al-Sissi a mai amintit că Frăţia musulmană nu a reuşit să creeze un stat religios în Egipt, ceea ce este adevărat. Este adevărat şi faptul că marea majoritate a prizonierilor politici sunt islamişti radicali, numai că regimul militar reprezentat de Al-Sissi îi aruncă în puşcării pe toţi cei care au curajul să-l critice.

Emmanuel Macron a fost acuzat, la el acasă, că vinde Egiptului arme şi tehnologie utilizate apoi împotriva societăţii civile egiptene. Șeful statului francez a dezminţit însă aceste informaţii subliniind că armele vîndute Egiptului servesc numai unor scopuri militare, de apărare a ţării.

În paralel cu contractele legate de arme, Franţa mai are şi proiecte culturale în Egipt, unele legate de vestigiile istorice ale ţării. Francezii speră să obţină dreptul de a face săpături arheologice în această ţară, mai ales că egiptologia, ca ştiinţă, este legată de numele unui francez, Champollion.