Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande, audiat în ancheta privind moartea jurnaliştilor de la RFI

hollande.jpg

Fostul presedinte francez François Hollande, 15 noiembrie 2018
Fostul presedinte francez François Hollande, 15 noiembrie 2018
Sursa imaginii: 
AFP/Angelos Tzortzinis

Fostul preşedinte francez François Hollande a fost audiat în cadrul anchetei privind asasinarea, în Mali, în noiembrie 2013, a foştilor noştri colegi Ghislaine Dupont şi Claude Verlon. Hollande a fost audiat, discret, în 11 ianuarie şi doar ca simplu martor, precizează agenţia France Presse care dezvăluie informaţia de abia acum.

Ce ştiau exact înalţii responsabili ai statului francez despre circumstanţele în care colegii noştri Ghislaine Dupont şi Claude Verlon au fost ucişi pe 2 noiembrie 2013 la Kidal, în nord-estul Mali? Iată întrebarea la care caută încă răspuns judecătorii parizieni. Judecători care l-au audiat recent – în 11 ianuarie - pe François Hollande în incinta tribunalului din Paris. În decembrie, aceeaşi anchetatori îl convocaseră şi pe Bernard Barjolet, fostul patron al serviciului de informaţii externe.

Înainte de a vedea cum s-a derulat audierea ex-preşedintelui, să reamintim circumstanţele în care foştii noştri colegi au fost asasinaţi. Pe 2 noiembrie 2013, militari francezi descoperă trupurile neînsufleţite ale celor doi reporteri, execuţai prin împuşcare, lângă maşina răpitorilor lor rămasă în pană. Anchetatorii privilegiază foarte repede teza unei răpiri, ordonată de jihadişti, care s-a terminat prost.

Asociaţia prietenilor lui Ghislaine Dupont şi Claude Verlon au cerut în noiembrie anul trecut audierea lui Hollande şi Barjolet după ce cei doi făcuseră declaraţii în „off” unor jurnalişti. Despre cele spuse în cursul acestor conversaţii informale au vrut să afle detalii anchetatorii. În aceste discuţii, purtate anul trecut cu nişte jurnalişti, fostul preşedinte francez, în funcţie în momentul asasinatelor, evocase faptul că „ostatecii au fost ucişi pentru că răpitorii s-ar fi speriat, crezând că sunt urmăriţi de un elicopter al armatei franceze”. Ori, nu s-a confirmat nicio prezenţă de aparat militar francez în zona în care cei doi au fost ucişi.

De asemenea, în spusele „off” ale fostului şef al spionilor francezi, se evocă o conversaţie telefonică, înregistrată de servicii, în care se aude un schimb de replici între presupusul comanditar al răpirii colegilor noştri şi presupusul executant al acestei răpiri. Ori nici urmă de conversaţie telefonică în documentele declasificate ale acestei afaceri.

În urma audierilor evocate mai înainte, asociaţia, care este şi parte civilă, s-a declarat foarte descumpănită, dezamăgită, de cei doi martori. François Hollande a spus procurorului că declaraţiile sale au fost „prost interpretate” în timp ce Bernard Barjolet a dezminţit existenţa vreunei ascultări telefonice între comanditarul şi executantul dublului asasinat şi recunoaşte că, fiind surprins de întrebările jurnaliştilor, a „bâiguit ceva despre care nu-şi mai aminteşte prea bine”.

„Ori fostul preşedinte şi ex-directorul serviciului de informaţii externe mint amândoi, ori au crezut că pot spune balivernea deplâns avocata asociaţiei prietenilor lui Ghislaine Dupont şi Claude Verlon. Purtătorul de cuvânt al asociaţiei are de partea sa sentimentul că „a fost luat drept un tâmpit. Cei mai înalţi responsabili ai statului îşi permit să spună pseudo-adevăruri. Cu cât li se cer mai multe detalii, cu atât răspunsurile lor sunt mai neclare” a estimat Pierre-Yves Schneider.

În cele din urmă, audierile fostului preşedinte şi ex-patronului spionilor francezi, nu au făcut decât să alimenteze şi mai mult nedumeririle cu privire la dispariţia colegilor noştri.

 
François Hollande, audiat în ancheta privind moartea jurnaliştilor de la RFI