
Special Paris
Facebook ia măsuri ca să combată ingerinţele politice
facebook.jpg

Nick Clegg, noul director mondial al afacerilor publice de la Facebook şi fost vice-premier britanic, a încercat la Bruxelles să răspundă apelului la mobilizare contra dezinformării. Un apel lansat luna trecută de Comisia europeană şi căruia principala reţea de socializare din lume promite să-i dea curs.
Astfel, Facebook va extinde în toate statele europene sistemul său de transparenţă a publicităţilor politice. Până acum doar câteva ţări din lume şi SUA beneficiau de acest sistem.
Concret, partidele politice şi candidaţii vor fi obligaţi să se înscrie pe lângă Facebook dacă vor dori să lanseze apeluri să se voteze pentru cutare partid sau candidat. „Vom afişa o clauză de non-responsabilitate cu menţiunea „plătit de” pe toate aceste publicităţi” a precizat Clegg. In plus, aceste anunţuri politice vor fi păstrate cel mult 7 ani într-o bibliotecă accesibilă marelui public.
Reamintim că imaginea Facebook a fost pătată în ultimii ani. Mai întâi de faptul că graţie acestei reţele, electoratul american a fost manipulat la prezidenţialele din 2016. Apoi de afacerea Cambridge Analytica în urma căreia, date personale ale utilizatorilor au fost folosite în scopuri politice.
De o manieră generală, publicităţile politice pe Facebook au fost foarte mult utilizate de diverse organisme în campanii de dezinformare: alegerile americane de acum trei ani sau recentul scrutin brazilian dar şi campania pentru Brexit.