Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron în rol de protector al creştinilor din Orient

chretiens_orient_vocation_toujours_ok_0.jpg

In ultimii ani au apărut tot mai multe cărţi şi articole despre persecuţiile creştinilor din Orient
In ultimii ani au apărut tot mai multe cărţi şi articole despre persecuţiile creştinilor din Orient
Image source: 
Editions Salvator

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a încheiat marţi 29 ianuarie o vizită în Egipt lansînd un apel la dialog între religii. El a mai subliniat că rolul Franţei în regiune este şi acela de a-i “acompania” pe creştinii din Orient.

Seful statului francez s-a întîlnit în Egipt atît cu şefi religioşi musulmani cît şi creştini. De notat că minoritatea coptă din Egipt reprezintă cea mai mare comunitate creştină din Orientul Mijlociu, cam zece milioane de persoane. Din 2016 încoace atentatele împotriva minorităţii creştine din Egipt s-au multiplicat, bilanţul fiind de aproximativ o sută de victime. Emmanuel Macron a vizitat biserica Sfîntul Petru şi Sfîntul Paul de la Cairo unde în decembrie 2016 un atentat revendicat de Organizaţia stat islamic s-a soldat cu 29 de morţi.

"Criza pe care o trăim, iar Europa nu este ocolită de această mare criză morală, îşi va găsi parţial soluţia în dialogul dintre religii" a declarat şeful statului francez. El a anunţat organizarea la Paris a unei conferinţe pe tema dialogului inter-religios, conferinţă care s-ar putea concentra, arată Agenţia France Presse, şi asupra minorităţilor religioase din Orient.

Cum limbajul diplomatic este întotdeauna special, Emmanul Macron a evitat cuvîntul “protecţie”, deşi creştinii din Orient aşteaptă acest lucru de la marile puteri occidentale. El a avut însă cuvinte calde pentru creştinii care suferă în Orient din cauza "barbariei teroriste" şi a insecurităţii. In ultimii ani au fost lansate numeroase semnale de alarmă în legătură cu creştinii din Orient, care sunt acolo de două mii de ani dar s-ar putea ca în curînd, din cauza persecuţiilor, să nu mai facă parte din această geografie spirituală.

Unii observatori vorbesc chiar şi despre un "genocid" comis împotriva creştinilor din această parte a lumii. In anii 50 ei reprezentau între 15 şi 20 la sută din populaţia Orientului, dar în curînd nu vor mai reprezenta decît 3 sau 4 la sută.