Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Epidemia de gripă face primii morţi şi în Franţa

gripa.jpg

200 de români au murit, în 2018, din cauza gripei
Image source: 
AFP / LIONEL BONAVENTURE

Epidemia de gripă face victime şi în Franţa. 4 rezidenţi şi 2 membri ai personalului unui cămin de bătrâni din centrul Franţei au murit zilele trecute. „Probabil de gripă”, s-a spus într-o primă fază dar ulterior s-a precizat că doar unul din cele 6 decese s-a dovedit a fi cauzat de gripă. Orice ar fi, epidemia de gripă s-a extins în tot Hexagonul iar miza vaccinării a revenit în actualitate.

Nici măcar jumătate din persoanele cu risc, mai exact 46% dintre ele, sunt vaccinate contra gripei. Asta în contextul în care gripa a revenit în forţă în Franţa şi afectează déjà toate departamentele.

Acum un an, în cursul iernii 2017-2018, 13.000 de decese au fost puse pe seama gripei în Franţa. 85% dintre decedaţi aveau peste 75 de ani. Reamintim că la scară mondială, potrivit cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), epidemiile de gripă fac anual între 300.000 şi 650.000 de victime.

În Franţa, pentru a face faţă gripei, guvernul îndeamnă persoanele cu risc să se vaccineze. Printre persoanele considerate cu risc se numără cele de peste 65 de ani, bolnavii cronici sau care suferă de obezitate severă şi femeile însărcinate. Un grup ce depăşeşte 12 milioane de persoane în Franţa. Problema este că, așa cum spuneam, nici măcar jumătate dintre ele se vaccinează, departe de recomandările OMS, respectiv 75 de procente.

Nici vaccinate, persoanele nu sunt sigure că scapă de boală. Din cauza fenomenului zis de imunosenescenţă întâlnit la oamenii foarte în vârstă, vaccinul este eficace cel mult în 20% din cazuri. La restul populaţiei, eficacitatea este undeva între 65-70 de procente contra virusului H1N1 care este unul dintre cei doi, cu H3N2, care este cel mai răspândit actualemente. În cazul victimelor de la căminul de bătrâni unde au decedat luna asta 6 oameni, din care 4 bătrâni, trei dintre rezidenţii în vârstă erau vaccinaţi, al patrulea, nu. În fine, 3 dintre bătrânii care au murit aveau peste 90 de ani.

De la începutul epidemiei în Hexagon, peste 5 mii de pacienţi au trecut pe la serviciile de urgenţă, circa 700 dintre ei fiind spitalizaţi iar 260 de pacienţi au trebuit să fie reanimaţi. Printre aceştia, aproape 30 au murit până acum. Bilanţul final ar urma să fie deci mai slab decât anul trecut, poate şi pentru că aparent lumea s-a vaccinat ceva mai mult decât anul trecut.

În Franţa, toate persoanele cărora li se recomandă vaccinarea pot lua vaccinul de la farmacie pe baza simplei prezentări a cardului de asigurat social. Vacinul este rambursat 100%.

Chiar dacă vaccinul nu poate totul, se estimează că prin vaccinarea efectuată astăzi, se evită anual 2.000 de decese. Dacă rata vaccinării ar trece de la 46% din persoanele cu risc, la 65 de procente, alte 2.500 de persoane ar scăpa cu viaţă.

Potrivit unui recent studiu, reiese că francezii sunt mai degrabă bine informaţi. 7 din 10 ştiu că vaccinul este primul protector contra gripei. Totodată însă, 52% dintre francezi cred că vaccinul provoacă gripa. Ori, se ştie că virusul din vaccin este mort, nu viu. În cel mai rău caz el poate provoca dureri de cap o scurtă vreme.

În sfârşit, medicii reamintesc că „vaccinul nu trebuie să ne facă să uităm că trebuie luate şi alte măsuri pentru a evita contaminarea: spălarea regulată pe mâini, purtarea unei măşti în faţa unui public fragil, strănutatul la încheietura cotului şi utilizarea unor batiste de folosinţă unică. Nu în ultimul rând, trebuie luate aşa-zise „măsuri de evitare”. Ori, la casa se bătrâni amintită la începutul acestei cronici, tocmai se organizase vizita unui grup de copii. „A pune laolaltă copii şi bătrâni în perioadă de gripă, nu este deloc o idee bună” spune un specialist citat de agenţia France Presse.

Epidemia de gripă face primii morţi şi în Franţa