Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parisul, al 5-lea cel mai scump oraş din lume

paris.jpg

Parisul, al 5-lea cel mai scump oras din lume
Parisul, al 5-lea cel mai scump oras din lume
Image source: 
capital.fr/Vitor Marigo/Aurora Photos

Potrivit anchetei realizate de agenţia Barnes, specializată în sectorul imobilierului de lux, Parisul este al 5-lea cel mai scump oraş din lume. El este precedat de Hongkong, New York, Los Angeles şi Toronto.

„Anul 2018 a fost la fel de bun precum 2016 şi 2017 pentru sectorul imobiliar de lux” se poate citi în ancheta anuală publicată de cabinetul Barnes. O firmă care-şi bazează rezultatele pe declaraţiile oamenilor înstăriţi, cei cu averi de peste un milion de dolari.

Hongkong este marele câştigător: megalopola asiatică a detronat New York-ul, reuşind totodată un salt de 4 locuri în clasament. „Preţul mediu pentru un metru pătrat este de 33.000 de euro. Este oraşul cel mai căutat de marii bogătaşi ai lumii” notează Barnes. In schimb, la New York preţurile au scăzut cu 8 procente faţă de anul precedent, lucru care explică şi el pierderea locului întâi.

„Locurile 3 şi 4, Los Angeles în SUA şi Toronto în Canada, au puncte în comun” constată ziarul Le Monde. Ambele sunt capitale ale industriei digitale, ambele atrag clientelă internaţională şi ambele au importante programe de construcţii în sectorul imobiliar de prestigiu. Cum era previzibil Los Angeles este atrăgător pentru suburbiile sale chic – Beverly Hills şi Bel Air – dar şi pentru staţiunile de pe coastă precum Malibu şi Santa Monica. La Toronto, oamenii caută mai degrabă vile vechi sau case contemporane.

Victimă a Brexit-ului, Londra a sărit din vârful clasamentului lăsând astfel locul 5 Parisului. Preţurile în capitala Franţeiu au crescut cu 8 procente atingând un nou record. Piaţa pariziană profită în mod clar de apropiata ieşire a Regatului unit din UE. Tot mai mulţi francezi expatriaţi vor să revină în patrie şi ei privilegiază vestul capitalei.