Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statele Unite şi China în cursa pentru dominaţia tehnologică

290119-huawei-maj-m.jpg

Image source: 
France 24

Statele Unite şi China au reluat dialogul pentru a încerca să evite un eventual război tehnologic. Tensiunile s-au acumulat între prima mare putere economică a lumii, America, şi China care nu-şi ascunde ambiţiile şi speră să ocupe primul loc peste cîţiva ani. In centrul litigiilor se află firma de telecomunicaţii Huawei, care a devenit un gigant mondial. Ea este însă acuzată de spionaj, de furt de tehnologie şi de competiţie neloială.

Creată în 1987, firma Huawei are în prezent 180 000 de salariaţi în 170 de ţări. Ea devine un "mastodont planetar", arată agenţia France Presse. Doar anul trecut grupul chinez a vîndut 206 milioane de aparate de tip smartphone, ceea ce înseamnă o cifră de afaceri de 100 de miliarde de dolari.

Acest imperiu tehnologic chinez se află însă, în prezent, sub tirul justiţiei americane. Directoarea financiară a grupului, Meng Wanzhou, care este şi fiica patronului, a fost arestată în Canada la începutul lunii decembrie, fiind acuzată de fraude bancare şi de încălcarea sancţiunilor decretate de Statele Unite împotriva Iranului. 

Dincolo de aceste detalii se află însă enorme interese strategice. Dacă tehnologia chineză în materie de telecomunicaţii continuă să cîştige teren şi să devină dominantă, însăşi securitatea naţională a Statelor Unite este ameninţată. Cotidianul Libération publică un dosar pe acestă temă cu explicaţii detaliate. Grupul Huawei se află de multă vreme sub focul criticilor. Incă din 2003 el a fost acuzat de furt tehnologic de către concurentul său american Cisco.

De fapt, lumea intră într-o nouă fază de revoluţie în materie de tehnologie, iar inteligenţa artificală va schimba profund viaţa oamenilor. Rămîne însă de văzut cine va controla aceste noi tehnologii, pentru că mîna care se va afla în spatele lor va controla de fapt viaţa oamenilor. In anturajul preşedintelui Donald Trump unii experţi consideră că Occidentul ar trebui să se detaşeze economic de China pentru a evita în viitor dominaţia chineză. Mai multe ţări îşi iau în prezent măsuri preventive pentru a nu deveni dependente de furnizorii chinezi de informaţie. Există şi teoria că în viitor vor apărea două imperii web, şi că va exista un Internet controlat de americani şi un Internet controlat de chinezi.

Chiar şi democraţia începe să fie ameninţată în esenţa ei de dezvoltarea tehnologiilor şi de proliferarea inteligenţei artificiale. In Franţa a ieşit în librării o carte intitulată "Va fi ucisă şi democraţia de inteligenţa artificală?" Titlul poartă semnul întrebării dar ceea ce demonstrează autorii ei, Laurent Alexandre şi Jean-François Copé, nu anunţă nimic bun. China a investit enorm în cercetare la capitolul inteligenţei artificiale, şi intenţionează să cîştige cursa în faţa Americii la acest capitol. Autorii cărţii deplîng faptul că Europa nici măcar nu se mai află în cursă, ea a devenit un pitic tehnologic (fiind deja un pitic geopolitic) în raport cu Statele Unite şi cu China.

Ceva fără precedent ni se pregăteşte, ceva ce ţine aproape de literatura fantastică: şocul inteligenţei artificiale. In acest context, arată cotidianul Le Monde, Statele Unite, Franţa, Germania, Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Polonia, Republica Cehă precum şi alte ţări încep să ia distanţă în raport cu China, de teama unor viitoare inevitabile vasalităţi.

Lumea era deja destul de complicată şi fără spectrul inteligenţei artificiale, dar acum ea va deveni şi mai stranie, pentru că un fel de joncţiune între ficţiune şi realitate se realizează sub ochii noştri, cu consecinţe care ar putea fi monstruoase.