Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vestele galbene, actul 12. La ce ne putem aştepta?

flashball.jpg

Consiliul de stat a validat folosirea flashball-urilor în timpul manifestatiilor, în ciuda numerosilor ràniti înregistrati în ultima vreme
Consiliul de stat a validat folosirea flashball-urilor în timpul manifestatiilor, în ciuda numerosilor ràniti înregistrati în ultima vreme
Sursa imaginii: 
Ludovic MARIN / AFP

„Omagiu răniţilor”. Sub acest cuvânt de ordine este programat sâmbătă al 12-lea „act” al vestelor galbene, a 12-a manifestaţie a celor nemulţumiţi de puterea scăzută de cumpărare a francezilor. Pe reţelele de socializare punctele de întâlnire date pentru mâine sunt numeroase. In provincie, la Rouen, Lille, Bordeaux şi Valence dar, evident, şi la Paris sunt prevăzute manifestaţii. La ce ne putem aştepta?

Sloganurile pentru manifestaţii sunt déjà pregătite: „Justiţie pentru răniţi”, „Omagiu victimelor” şi „Interzicerea grenadelor şi a flashball-urilor” sunt doar trei exemple printre multe altele. Trebuie spus că sute de manifestanţi au fost răniţi de poliţie – unii grav – în ultimele 12 sâmbete, cele devenite tradiţionale pentru manifestaţiile vestelor galbene. Ca să-i „omagieze” pe aceşti „eroi” ai protestelor, mâine o parte dintre răniţi vor defila în fruntea cortegiilor. Pentru a marca spiritele, cei întregi, nevătămaţi, sunt invitaţi, rugaţi, şi ei să vină „deghizaţi în răniţi”: cu un ochi pansat, cu un bandaj la mână, cu sânge fals pe vesta galbenă, etc. Un pic ca la un carnaval al schilozilor, ar zice răuvoitorii...

La Paris, manifestaţia a fost botezată „Marele marş al răniţilor” şi îl va avea în frunte pe Jérôme Rodrigues, una dintre figurile marcante ale mişcării protestatare, rănit şi el grav la ochi, sâmbăta trecută, de un tir de flashball. Franco-portughezul a repus în cauză aceste flashball-uri, botezate în Franţa „lansatoare de gloanţe de apărare”, şi cere interzicerea lor. Ori, Consiliul de stat şi-a dat tocmai azi verdictul şi anume a refuzat să interzică folosirea acestor arme defensive de către forţele de ordine în timpul manifestaţiilor.

Potrivit unei anchete publicate de ziarul Le Monde, violenţele poliţiei au devenit „principalul ciment al vestelor galbene. Represiunea brutală, violenţa nejustificată şi răniţii grav sunt temele şi temerile principale ale vestelor galbene” notează publicaţia franceză. Ca să-şi realizeze ancheta, Le Monde a analizat sute de publicaţii populare postate pe reţelele de socializare de vestele galbene sau simpatizanţii lor. Majoritatea dintre ele arată violenţele forţelor de ordine şi rezultatul acestora: răniţi, bătuţi, şamd. In aceste condiţii, scrie aceeaşi publicaţie, nu-i de mirare ecoul pozitiv, „eroizarea” de care s-a bucurat intervenţia brutală a boxerului Christophe Dettinger contra unor poliţişti pe 5 ianuarie.

Dacă în capitală ministerul de interne încă nu şi-a detaliat dispozitivul pentru mâine, putem fi siguri că din nou câteva mii de poliţişti şi jandarmi vor fi pe teren. Situaţia riscă să fie însă mai tensionată în provincie şi în particular la Valence unde sunt aşteptaţi mai multe mii de manifestanţi şi mai multe sute de huligani.

In fine, să mai notăm că şi „femeile veste galbene” vor defila, duminică, în semn de sprijin, în particular pentru Jérôme Rodrigues care, în opinia lor, le-ar fi susţinut de la bun început revendicările feministe.

Rodrigues în rolul de martir, oare va relansa mişcarea de protest şi mobilizarea stradală? Vom vedea mâine seară. Intrebarea pe care şi-o pun mai toţi analişti este dacă acest apel la mobilizare în favoarea răniţilor va mări sau nu cortegiile manifestanţilor. Asta în contextul în care mobilizarea de sâmbăta trecută – 69.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei – era în uşoară scădere faţă de acum două săptămâni când s-au contabilizat 84.000 de protestatari în toată Franţa.

O altă întrebare revine fireşte în comentarii şi anume aceea a violenţelor. La ce ne putem aştepta din partea unora dintre manifestanţi în ciuda apelurilor la calm lansate de organizatori, este din nou o chestiune care-şi va găsi răspunsul de abia sâmbătă seara.