Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Penalizarea clienţilor prostituatelor, conformă cu Constituţia

prostitution.jpg

Consiliul constitutional din Franta valideazà legea privind penalizarea clientilor prostituatelor
Consiliul constitutional din Franta valideazà legea privind penalizarea clientilor prostituatelor
Image source: 
Getty Images/tirc83

Consiliul constituţional din Franţa a estimat că legea, din 2016, care-i penalizează pe clienţii prostituatelor, este conformă cu legea fundamentală. Cu alte cuvinte, textul legislativ păstrează echilibrul între respectarea ordinii publice, demnitatea persoanei umane şi libertatea personală.

Principala măsură a legii din 13 aprilie 2016 privind prostituţia, prevede interdicţia de a cumpăra un act sexual. Cu alte cuvinte, a cumpăra „un serviciu” de la o prostituată este contrar legii şi deci penalizabil cu o amendă de 1.500 de euro şi chiar 3.750 de euro în caz de recidivă.

Intrebarea la care trebuiau să răspundă „înţelepţii”, membrii Consiliului constituţional, era dacă această penalizare contravine drepturilor garantate de Legea fundamentală. Intrebarea fusese pusă de 9 asociaţii, printre care Médecins du Monde, dar şi de o serie de persoane care se prostituează.

In urma unor deliberări care au durat trei luni, Consiliul constituţional a dat un răspuns negativ la această întrebare. Cu alte cuvinte, a estimat că „legea care vizează să combată sistemul prostituţional şi să ajute persoanele prostituate” este conformă cu Constituţia.

Asociaţiile şi cei care fac comerţ cu sexul lor estimau în cererea lor de analizare a legalităţii textului, că această lege „are consecinţe nefaste asupra sănătăţii persoanelor prostituate: izolare, clandestinitate, violenţe”. In opinia lor, „a interzice orice comerţ de cu acte sexuale, chiar şi între adulţi consimţători şi într-un spaţiu privat, contravine libertăţilor antreprenoriale şi respectului vieţii private”.

Răspunzând acestui argument, Consiliul constituţional spune că „legislatorul a considerat că în marea lor majoritate, persoanele care se prostituează sunt în fapt victime ale proxenetismului şi traficului cu carne vie.” Penalizându-i pe clienţi, legislatorul „privează astfel proxenetismul de o sură de venit şi combate de asemenea traficul cu fiinţe umane”.

Două asociaţii, una feministă, alta care ajută femeile să renunţe la prostituţie, au salutat deîndată decizia Consiliului constituţional. „O decizie care confirmă alegerea făcută de Franţa, aceea a unei legislaţii aboliţioniste care depenalizează victimele sistemului prostituţional şi interzice comerţul cu acte sexuale”. In comunicatul lor, cele două organizaţii cer ca legea să fie aplicată pe deplin. Ele reamintesc totodată că „în aproape trei ani, peste 3.000 de clienţi au fost interpelaţi iar 130 de persoane au beneficiat de ajutoare ca să renunţe să se prostitueze”.

Franţa: Penalizarea clienţilor prostituatelor, conformă cu Constituţia