Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc în Emiratele arabe unite, o vizită pentru a-i apropia pe catolici de musulmani

papa.jpg

Papa Francisc este din 2 pânà în 5 februarie în Emiratele arabe unite
Papa Francisc este din 2 pânà în 5 februarie în Emiratele arabe unite
Sursa imaginii: 
REUTERS/Henry Romero

Papa Francisc soseşte duminică în Emiratele arabe unite pentru o vizită de trei zile. Este pentru prima oară că un suveran pontif merge în peninsula arabică, leagănul islamului. De ce, în ce scop?

Papa Francisc răspunde invitaţiei făcute de prinţul moştenitor de la Abu Dhabi dar şi celei venite de la micuţa biserică catolică locală.

In Emiratele arabe unite, comunitatea creştină numără circa 900.000 de fideli, adică 10% din populaţie. In majoritatea lor e vorba de muncitori imigraţi, fie din India, fie din Filipine.

Libertatea de cult este completă în Emirate, cel puţin pentru imigranţi. Astfel, creştinii au la dispoziţie 9 biserici iar numeroasele slujbe din timpul unei zilei sunt celebrate în 12 limbi diferite - engleză, urdu, hindi, etc. Libertatea religioasă nu le este însă permisă localnicilor care riscă să fie taxaţi pentru prozelitism dacă cumva îşi exprimă public credinţa.

Punctul culminant al vizitei papale în EAU este slujba pe care o va susţine marţi în faţa unui public entuziast de 130.000 de practicanţi.

Analiştii notează că Papa Francisc a făcut din dialogul interreligios, calul său de bătaie, marca sa. "Vreau să scriu o nouă pagină în istoria relaţiilor dintre religii" spunea într-un mesaj video Papa Francisc zilele trecute. Pentru a-i apropia pe catolici de musulmani, el este cel care trebuie să arate exemplul de urmat. Si aceste exemple nu lipsesc. Suveranul Pontif a fost acum 5 ani în Turcia, acum 2 ani în Egipt iar acum e în peninsula arabică înainte de a merge luna viitoare în Maroc.

 
Papa Francisc în Emiratele arabe unite