Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: Maduro promite legislative anticipate, Guaido anunţă ajutoare umanitare

maduro.jpg

Nicolas Maduro la Caracas, pe 2 februarie 2019. Presedintele Venezuelei nu apàruse în public de 6 luni.
Nicolas Maduro la Caracas, pe 2 februarie 2019. Presedintele Venezuelei nu apàruse în public de 6 luni.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Manaure Quintero

Sâmbătă, cele două tabere care se confruntă pentru putere în Venezuela şi-au scos partizanii în stradă. Ocazie cu care, preşedintele în exerciţiu, Nicolas Maduro, a părut că face un pas înapoi în timp ce preşedintele interimar autoproclamat, Juan Guaido, a anunţat de partea sa sosirea ajutoarelor umanitare.

Imbrăcat în cămaşă roşie, Nicolas Maduro a luat cuvântul în faţa a mii de partizani reuniţi în capitala Caracas, îmbrăcaţi şi ei în culoarea roşie a revoluţiei chaviste. Corespondenta RFI la faţa locului spune că această uriaşă manifestaţie s-a vrut "o demonstraţie de forţă, dovada că Maduro mai are sprijin popular masiv".

Partizanii lui Nicolas Maduro manifesteazà la Caracas pe 2 februarie 2019 (Foto: AFP/Yuri Cortez)

In discursul său, liderul venezuelean a declarat că este favorabil "unor alegeri legislative anticipate anul acesta", soluţie preconizată şi de Adunarea constituantă, instituţie ce este încă fidelă puterii actuale.

La celălalt capăt al capitalei Caracas, un al doilea miting uriaş îi reunea pe simpatizanţii preşedintelui auroproclamat Juan Guaido. "Orele lui Maduro sunt numărate" a estimat cel care ocupă şi funcţia de preşedinte al Parlamentului venezuelean. Cu această ocazie, Guaido a anunţat şi că "ajutorul umanitare e în drum spre noi şi va intra în ţară prin Brazilia, Columbia şi insulele din Caraibe".

Opozantii lui Nicolas Maduro manifesteazà la Caracas pe 2 februarie 2019 (Foto: Reuters/Carlos Garcia Rowlins)

In fine, cu cât trece timpul cu atât tot mai mulţi oficiali îl recunosc pe Juan Guaido ca preşedinte legitim al Venezuelei. Sâmbătă a fost rândul unui general de armată să recunoască legitimitatea lui Guaido iar duminică, ambasadorul Venezuelei în Irak a trecut în tabăra preşedintelui interimar autoproclamat.

 
Venezuela: Maduro promite legislative anticipate, Guaido anunţă ajutoare umanitare