Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Carne de vită poloneză, alterată şi vândută pe pieţe europene

viande.jpg

Imagine din reportajul difuzat de canalul de televiziune TVN24. Jurnalistul care a realizat ancheta a lucrat 3 sàptàmâni la abatorul de la Kalinowo de unde a venit cu aceste imagini.
Imagine din reportajul difuzat de canalul de televiziune TVN24. Jurnalistul care a realizat ancheta a lucrat 3 sàptàmâni la abatorul de la Kalinowo de unde a venit cu aceste imagini.
Image source: 
capturà de ecran TVN24

In Franţa, serviciile sanitare au descoperit zilele trecute 800 de kg de carne alterată, de origine poloneză. Sâmbătă, oficialii de la Paris au precizat că au identificat unde s-a scurs toată această carne. O carne pe care autorităţile de la Varşovia o descriu fără pericol pentru oameni. Acest nou scandal alimentar - care afectează şi România, unde o parte din carne a ajuns - ridică multe întrebări.

Toată carnea poloneză comercializată ilegal în Franţa, a fost identificată. Ultimele 145 de kg date în căutare "au fost déjà vândute consumatorilor prin intermediul măcelarilor, angrosiştilor sau restaurantelor" precizează ministerul agriculturii. Alte 150 de kg fuseseră şi ele puse pe piaţă şi comercializate până vineri iar 500 de kg au fost scoase din circuit şi distruse. FNSEA, principalul sindicat agricol din Franţa, s-a declarat "revoltat" de acest scandal care-şi are originea într-un abator din Polonia.

Mai multe state din Uniunea europeană caută să identifice ca să împiedice consumul acestei cărni de vită poloneză. Aproape trei tone au fost exportate şi au ajuns în 13 ţări europene - printre care şi România. Alte 7 tone au fost distribuite în diverse puncte de vânzare din Polonia.

Oficialii francezi spun că au aflat de scandal "din presă" şi de abia după aceea de la reţeaua de alertă europeană. 9 firme franceze erau destinatarele acestor loturi de carne improprie consumului. "E o fraudă teribilă, o fraudă economică şi o fraudă sanitară a unui abator polonez" a declarat ministrul francez al agriculturii Didier Guillaume.

Scandalul a fost scos la iveală de ancheta canalului polonez de televiziune TVN24. Jurnalistul-autor al anchetei, care s-a angajat la un abator, a publicat imagini cu animale vădit bolnave târâte pe jos şi înghesuite în camioane, care ajung noaptea la abatorul de la Kalinowo. Vitele erau apoi sacrificate, tot noaptea, de oameni de încredere, ca să scape de controalele sanitare. Ministerul polonez al agriculturii a recunoscut frauda dar a subliniat că este un "incident izolat". El a confirmat că era vorba de animale bolnave care au fost sacrificate fără unda verde a veterinarilor. In schimb, tot oficialii polonezi spun că această carne nu prezintă vreun pericol pentru consumatori.

Potrivit regulilor organizaţiei mondiale a sănătăţii animale, este interzisă includerea în lanţul alimentar a oricărui animal bolnav.

De partea ei, Comisia europeană anunţă pentru zilele următoare o inspecţie în Polonia, ţară care este unul dintre principalii exportatori de carne de pe continent şi al 11-lea exportator mondial. Din cele 560.000 de tone de carne de vită produse anual, Varşovia exportă 85%, în majoritate în ţări europene.

Carne de vită poloneză, alterată şi vândută pe pieţe europene