Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea dezbatere: Emmanuel Macron vrea să atragă locuitorii zonelor defavorizate în discuţie

presedintele_emmanuel_macron_vrea_sa_ii_atraga_in_marea_dezbatere_nationala_pe_locuitorii_zonelor_defavorizate_si_pe_tineri.jpg

Presedintele Emmanuel Macron vrea sa îi atraga în marea dezbatere nationala pe locuitorii zonelor defavorizate si pe tineri.
Presedintele Emmanuel Macron vrea sa îi atraga în marea dezbatere nationala pe locuitorii zonelor defavorizate si pe tineri.
Image source: 
Ludovic Marin/Pool via Reuters

Preşedintele Emmanuel Macron îşi continuă în această seară seria întâlnirilor cu primarii Franţei, în cadrul marii dezbateri naţionale. De această dată el se vede cu aleşii din zona pariziană, Île de France. Este prima întâlnire la periferia Parisului dar a cincea din cadrul acestei dezbateri naţionale. Întâlnirea are loc la 30 de km sud de Paris, unde discută cu 300 de primari şi deputaţi ce reprezintă Île de France. Până acum preşedintele a discutat ore întregi cu aleşi locali din diverse alte zone ale Franţei.

Preşedintele Emmanuel Macron a făcut pentru început o vizită surpriză la sediul unei asociaţii care ajută familii de migranţi, ong situat într-o localitate cu 70.000 de locuitori.

Nu este prima dată când preşedintele face vizite surprize – pe 15 ianuarie a participat la un Consiliu Municipal, înainte să lanseze oficial marea dezbatere iar două zile mai târziu a vizitat o şcoală în timp ce se deplasa spre o nouă întâlnire maraton cu aleşi din sud-vestul Franţei.

Pentru dezbaterea din această seară, au fost invitaţi la discuţii primari şi parlamentari din Île de France care au cartiere defavorizate. Aceste zone fac obiectul unor politici speciale şi sunt ajutate prioritar.

A fost dorinţa Palatului Elysée, după cum a anunţat administraţia prezidenţială ca aceste zone “problematice” să facă parte din marea dezbatere lansată în Franţa de Emmanuel Macron ca răspuns la criza declanşată de mişcarea Vestele Galbene. De la începutul manifestaţiilor Vestelor Galbene, oamenii ce trăiesc la periferia Parisului nu s-au arătat interesaţi de mişcarea protestatarilor iar ideea şefului de la Palatul Elysée este ca persoanele ce locuiesc în aceste zone să fie şi ele parte a discuţiilor iniţiate în cadrul marii dezbateri franceze.

Joi, preşedintele se va deplasa într-o localitate din estul Franţei pentru a-i include în dezbatere pe tineri, puţin implicaţi la rândul lor, în consultare, până acum.  În paralel, se va întâlni cu şefii grupurilor reprezentative din Adunarea Naţională, Senat şi Parlamentul European.

Trebuie menţionat că despre aceste cartiere dificile nu se spune mai nimic în scrisoarea pe care preşedintele Emmanuel Macron a adresat-o francezilor la mijlocul lui ianuarie şi nici nu apar pe nicăieri în acestă dezbatere.

Ïn timpul protestelor Vestelor galbene oamenii au rămas în casele lor pe motiv că se simt mult prea departe de preocupările şi de revendicările manifestanţiilor, după cum a declarat un reprezentant al acestor zone. Si a explicat: cum să ne batem pentru condiţii mai bune de muncă în condiţiile în care nu avem locuri de muncă.

Pentru primarii din aceste zone problematice, tema discriminării ar fi oportună, dar ea nu apare în scrisoarea preşedintelui Emmanuel Macron. Unii aleşi susţin că aceste zone nu reprezintă altceva pentru Elysée decât «unghiul mort» al politicilor guvernamentale.

Condiţiile în care lucrează muncitorii săraci, problema serviciilor publice lipsă în aceste zone în care islamismul este în creştere, în care violenţele sunt la ordinea zilei – sunt temele pe care aleşii locali din aceste localităţi distincte ale Franţei doresc să le discute cu preşedintele Emmanuel Macron în acestă dezbatere naţională.