Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: o percheziţie inedită la sediul unui organ de presă, eşuează

benalla.jpg

Alexandre Benalla, fostul om de încredere al presedintelui Emmanuel Macron, revine din nou în actualitate
Alexandre Benalla, fostul om de încredere al presedintelui Emmanuel Macron, revine din nou în actualitate
Image source: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Eveniment rarisim în Franţa. Parchetul din Paris a deschis luni o anchetă contra site-ului de informaţii Mediapart în cadrul afacerii Benalla, după numele fostului consilier al preşedintelui Emmanuel Macron. Anchetatorii, în căutarea unor înregistrări audio între Benalla şi un fost coleg de-al lui care fuseseră făcute publice zilele trecute, au vrut să percheziţioneze localurile lui Mediapart. Direcţia site-ului a refuzat însă intrarea poliţiştilor.

In urma deschiderii unei anchete pentru „atac la intimitatea vieţii private”, anchetatorii vroiau să afle în ce condiţii a fost înregistrată conversaţia dintre Alexandre Benalla, fost om de încredere al preşedintelui Emmanuel Macron, şi Vincent Crase, un amic ce-al lui, jandarm în rezervă. Atât Benalla cât şi Crase sunt inculpaţi în cadrul unor violenţe survenite la manifestaţiile din întâi mai şi, potrivit controlului judiciar, nu au voie să comunice între ei.

Mediapart, site de investigaţii on-line care publicase zilele trecute o conversaţie înregistrată clandestin între cei doi din iulie anul trecut, conversaţie în care Benalla povesteşte cum are încă sprijinul preşedintelui, a precizat că a refuzat percheziţia localurilor sale întrucât, pentru moment, nu este vorba decât de o anchetă preliminară. In plus, site-ul spune că „acest act violent şi rarisim este extrem de preocupant” pentru păstrarea secretului surselor jurnaliştilor. De partea ei, asociaţia Reporteri fără frontiere a denunţat „intimidările” contra jurnaliştilor.

Percheziţia la sediul unui organ de presă este ceva inedit în Franţa şi departe de a fi un fapt anodin. Ea ar putea cu adevărat să pună în pericol secretul surselor care el, este garantat prin lege. Mergând să percheziţioneze o redacţie, parchetul se expune unor noi critici cu privire la independenţa sa vizavi de puterea politică, parchetul fiind în Franţa supus ierarhic ministerului Justiţiei.

In 2012, Curtea europeană a drepturilor omului condamnase statul francez pentru „atacuri disproporţionate contra libertăţii presei”.

 
Franţa: o percheziţie inedită la sediul unui organ de presă, eşuează