Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apple achită 500 de milioane de euro fiscului francez

compania_americana_apple_a_ajuns_la_un_acord_cu_fiscul_francez_privind_impozite_pe_ultimii_10_ani_de_activitate_in_franta.jpg

Compania americana Apple a ajuns la un acord cu fiscul francez privind impozite pe ultimii 10 ani de activitate în Franta.
Compania americana Apple a ajuns la un acord cu fiscul francez privind impozite pe ultimii 10 ani de activitate în Franta.
Image source: 
captura ecran France24

Societatea americană Apple a căzut la un acord cu administraţia fiscală franceză pentru a achita impozite pentru ultimii zece ani de activitate în Franţa. Potrivit L’Express, aproape 500 milioane de euro ar fi fost achitaţi de firma americană în cadrul acestui acord confidenţial, semnat la finele lui decembrie. Suma a fost confirmată pentru France Presse de o sursă apropiată dosarului. Nici direcţia generală de finanţe publice şi nici Ministerul Conturilor Publice nu au confirmat suma, invocând secretul fiscal.

Negocierile dintre Apple şi direcţia ce se ocupă de controlul fiscal al marilor societăţi au durat mai multe luni. Obiectul discuţiilor era cifra de afaceri recunoscută în ultimii zece ani de Apple Franţa, una modestă, în condiţiile în care vânzările grupului au explodat în Europa în această perioadă, în special datorită vânzărilor de iPhone.

Presa franceză scrie că în 2008 compania avea o cifră de afaceri de 6,6 miliarde de euro pentru ca în 2017 să ajungă la 47,7 miliarde de euro iar sumele ar fi fost încasate în Irlanda.

De ce Irlanda?! Pentru că acolo impozitul pe societăţi este de 12,5% comparativ cu 33% în Franţa motiv pentru care importante companii din domeniul internetului şi-au stabilit sediul social acolo pentru a scăpa de legislaţiile naţionale, încă vagi în unele cazuri, chiar şi în Franţa, pentru a fi astfel taxate cât mai puţin.

În Franţa, un proiect de lege prin care se va stabili cum anume vor fi taxate companiile din domeniul internetului, va fi votat la finele acestei luni. Legea se va aplica însă retroactiv, de la 1 ianuarie 2019 şi ar urma să aducă anual cel puţin 500 de milioane de euro statului francez.

Situaţia a creat numeroase contencioase fiscale în Europa. În Franţa, guvernul a decis în vara lui 2017 să recurgă la acorduri directe cu societăţile din acest domeniu. Primul acord încheiat a fost cu societatea de comerţ on-line Amazon, în februarie 2018.

Discuţii există şi cu Google, căruia statul francez i-a calculat o factură 1,1 miliarde de euro. Statul se află însă pe o poziţie inferioară după ce justiţia administrativă a dat dreptate gigantului american în primă istanţă.

Toate aceste înţelegeri sunt preferate de ministerul de Finanţe în locul unor proceduri judiciare care ar putea să dureze foarte mult. În 2017, ministrul Conturilor Publice, Gérald Darmanin declara că «mai bine se ajunge un acord bun decât la un proces prost ». Dar, există ong-uri care critică aceste înţelegeri între stat şi giganţi, acuzând autorităţile financiare franceze că lasă societăţile americane să fure miliarde de euro.    

În ultimele luni, tot mai multe magazine Apple din Franţa au fost blocate de protestatari care acuzau compania de practici evazioniste.

Franţa s-a angajat într-o luptă la nivel european pentru a taxa societăţile din domeniul internetului – Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft.

Lovindu-se de reticenţa mai multor state, printre care Irlanda şi Suedia, Franţa a anunţat că va taxa aceste companii începând cu 2019, fără să mai aştepte un eventual acord la nivelul Uniunii Europene.