Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moscova: Statele Unite pregătesc retragerea unor militari din Afganistan

mohammad abbas stanikzai

Sursa imaginii: 
Yuri Kadobnov, AFP

La Moscova au loc negocieri fără precedent între reprezentanţii talibanilor şi opozanţi ai guvernului afgan. Obiectivul este găsirea unei soluţii politice la conflictul ce a distrus ţara în ultimii aproape 20 de ani. Autorităţile de la Kabul nu au fost invitate la negocieri. La Moscova se află aproximativ 80 de membri ai partidelor politice şi ai societăţii civile afgane, reuniţi sub figura tutelară a fostului preşedinte Hamid Karzaï. Sunt prezenţi la discuţii şi zeci de lideri ai talibanilor în încercarea de a găsi calea pentru semnarea unui acord de pace.

Talibanii susţin că Statele Unite au propus în timpul negocierilor cu insurgenţii islamişti, să îşi reducă o bună parte din contingentul din Afganistan până la finele lui aprilie. Informaţia apare în presa rusă care citează un delegat al talibanilor aflat la Moscova pentru a discuta cu membrii opoziţiei afgane.

Liderul delegaţiei talibane în capitala rusă a calificat drept un succes negocierile cu americanii, după mai bine de 17 ani de război.

Emisarul american în Afganistan, Zalmay Khalilzad a anunţat la fínele lui ianuarie că a ajuns la un proiect de acord cu miliţiile islamiste, după şase zile de discuţii în Qatar.

Doi membri ai administraţiei americane au anunţat la sfârşitul lui decembrie, spre surpriza generală, că preşedintele Donald Trump ia în calcul retragerea a cel puţin 5.000 din cei 14.000 de militari americani prezenţi în Afganistan.

Tinut la distanţă de aceste negocieri ce au loc la Moscova, guvernul afgan vorbeşte de o trădare a principiilor democratice şi a intereselor Afganistanului.

Abdul Salam Hanafi, unul dintre liderii talibanilor se află la Moscova şi susţine că un calendar al retragerii trupelor va fi discutat cu Statele Unite. Acesta speră că toate forţele străine se vor retrage din Afganistan iar acest teritoriu nu va fi folosit împotriva Statelor Unite, aliaţilor lor, ţărilor vecine ori celor din regiune.

Guvernul american accelerează discuţiile pentru a se ajunge la o soluţie politică în Afganistan, preciza în discursul său asupra stării naţiunii, liderul de la Casa Albă, Donald Trump. El a evocat o posibilă reducere a forţelor americane prezente în această ţară, în funcţie de stadiul negocierilor.

Preşedintele Donald Trump a adăugat că «marile naţiuni nu duc războaie la nesfârşit şi a lăudat soldaţii americani datorită cărora putem astăzi să întrezărim o soluţie politică la acest lung şi sângeros conflict».

Liderul de la Casa Albă a calificat constructive discuţiile derulate cu diversele grupări afgane, printre care si talibanii.

«Ïn funcţie de progresul înregistrat vom putea reduce prezenţa noastră militară şi ne vom consacra contra-terorismului», a precizat Donald Trump concluzionând că «după aproape două decenii de război a venit timpul ca măcar să încercăm să facem pace».

Talibanii nu s-au arătat prea încrezători în angajamentul preşedintelui american de a se dedica luptei antitero. Talibanii cer ca toate forţele străine să se alieze iar mai apoi, echipe, dar nu formate din militari, să se dedice reconstrucţiei ţării.

Preşedintele Ashraf Ghani a vorbit despre lipsa de legitimitate a participanţilor la aceste negocieri şi a iniţiativei lor. «Guvernul afgan are un rol crucial în procesul de pace», a reacţionat imediat secretarul american de stat, Mike Pompeo.