Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amnesty International: Arme occidentale în mâinile miliţiilor yemenite

amnesty_international_acuza_emiratele_arabe_unite_implicate_militar_in_yemen_ca_furnizeaza_arme_de_origine_occidentala_catre_militiile_yemenite._foto_de_ilustrare.jpg

Amnesty International acuza Emiratele Arabe Unite, implicate militar în Yemen, ca furnizeaza arme de origine occidentala catre militiile yemenite. (foto de ilustrare)
Amnesty International acuza Emiratele Arabe Unite, implicate militar în Yemen, ca furnizeaza arme de origine occidentala catre militiile yemenite. (foto de ilustrare)
Sursa imaginii: 
AFP

Emiratele Arabe Unite furnizează blindate şi arme de producţie occidentală miliţiilor yemenite susţinute de coaliţia condusă de Arabia Saudită, arată un raport al Amnesty International. Unele dintre miliţii au legături cu Al-Qaeda. Seful forţelor americane din Orientul Mijlociu s-a declarat preocupat de situaţie în faţa comisiei senatoriale.

Amnesty International publică rezultatele unei anchete în care arată că Emiratele Arabe Unite au devenit un canal de distribuţie de arme către miliţiile yemenite.

RFI Paris a stat de vorbă cu referentul pe probleme de arme al Amnesty International Franţa, Aymeric Elluin. Comportamentul Emiratelor Arabe Unite este ilegal şi nu face altceva decât să învenineze conflictul care distruge Yemen:

"Emiratele Arabe Unite reprezintă un nou pericol în cadrul conflictului din Yemen. Ele armează miliţiile – le formează şi le finanţează. Le dă echipamente militare de provenienţă occidentală. Miliţiile sunt în afara oricărui control. Nu sunt unităţi plasate sub vreun comandament. Ele vor să câştige teritorii iar Emiratele au nevoie de ele pentru a continua lupta la sol. În tentativa de preluare a oraşului Al Hudaydah – principal port la Marea Roşie, miliţiile au fost foarte active datorită echipamentelor pe care le aveau – o serie de blindate americane şi care le-a permis să comită abuzuri precum crime de război.”

Aymeric Elluin atenţionează asupra responsabilităţii pe care ţările occidentale o au în conflictul ce distruge Yemen: 

"Pericolul ia o amploare considerabilă deoarece statele furnizoare nu au niciun control asupra situaţiei fiscale a echipamentelor pe care le-au furnizat. Ceea ce se poate observa astăzi este că niciodată aceste livrări de arme nu au fost sistate. Mai multe ţări, în special europene, au luat măsuri pentru ca într-un fel sau altul să nu mai înarmeze Emiratele Arabe Unite: Danemarca, Norvegia, Finlanda. Dar livrarea de arme continuă, fie că sunt arme americane, franceze, britanice. Franţa este a doua ţară furnizoare de armament către Emiratele Arabe Unite."

Responsabilul francez al Amnesty International este de părere că marii exportatori trebuie să îşi înceteze transferurile atât timp cât există riscul ca aceste arme să servească la comiterea de abuzuri în Yemen.

Din martie 2015, în conflictul din Yemen au murit până acum 10.000 de persoane, în mare parte civili, după cum indică un bilanţ parţial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Dar unele ong-uri vorbesc despre o cifră de cinci ori mai mare. Războiul civil din Yemen a început în 2015 când rebelii Houthi au ocupat o bună parte din țară, inclusiv capitala Sanaa.