Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Referendum în Franţa: O posibilitate riscantă, cred experţii

vestele_galbene_care_manifesteaza_in_franta_din_17_noiembrie_in_fiecare_sambata_intriga_pe_plan_extern._desenatorul_american_hall_vede_o_noua_revolutie_franceza.jpg

Vestele galbene, care manifesteaza în Franta din 17 noiembrie în fiecare sâmbata, intriga pe plan extern. Desenatorul american Hall vede o noua revolutie franceza.
Vestele galbene, care manifesteaza în Franta din 17 noiembrie în fiecare sâmbata, intriga pe plan extern. Desenatorul american Hall vede o noua revolutie franceza.
Image source: 
Hall, Cartooning for Peace

Preşedintele Emmanuel Macron lasă să se înţeleagă că ar putea organiza un referendum, pentru prima dată în ultimii 14 ani în Franţa. O posibilitate considerată riscantă de către experţi. Confruntat de trei luni cu manifestaţii ale membrilor mişcării Vestele galbene, ostili politicii sale fiscale şi sociale, preşedintele a recâştigat de la începutul anului puţin din popularitatea pierdută anul trecut, implicându-se personal în marea dezbatere naţională – o serie de reuniuni publice organizate de-a lungul Franţei prin care speră să afle, direct, doleanţele populaţiei.

Este Charles de Gaulle cel care a introdus posibilitatea organizării unui astfel de scrutin pentru a contrabalansa numeroasele puteri aflate în mâinile preşedintelui ţării.

De Gaule a organizat trei referendumuri înainte de a fi victima celui de-al patrulea. Votanţii au spus în 1969 "nu" propunerii de reformă a Senatului, ceea ce l-a determinat pe Charles de Gaulle să demisioneze.

« Încercăm puţin din toate. Este o posibilitate de a încerca ieşirea din criză cu riscul de a plonja într-o criză şi mai gravă », observă Jean-Philippe Derosier, profesor de drept public la Universitatea din Lille.

Din 1969 încoace, doar cinci referendumuri au fost organizate în Franţa. Ultimul a avut loc în 2005, când a fost respins proiectul privind Constituţia europeană, o înfrângere importantă pentru preşedintele de atunci, Jacques Chirac.

Si totuşi, un referendum ar putea fi soluţia pentru Emmanuel Macron, care încercă să pună punct celei mai grave crize din cele 20 de luni de mandat prezidenţial.

De la mijlocul lui noiembrie, preşedintele în vârstă de 41 de ani, este atacat de mii de francezi care blochează şosele, ocupă intersecţii şi protestează în fiecare sâmbătă în Paris şi în alte mari oraşe, ocazie pentru noi incidente violente.

Anunţul unui pachet de măsuri în valoare de 10 miliarde de euro destinat creşterii puterii de cumpărare nu a calmat furia protestatarilor.

Emmanuel Macron a promis organizarea unei mari dezbateri naţionale pentru ca la finalul ei să opereze «adevărate schimbări».  

Una dintre concluziile majore ale mişcării Vestele galbene este că mulţi francezi nu sunt auziţi în această mare dezbatere publică ori că nu sunt luaţi în seamă de elitele politice, că sunt discreditaţi, este de părere Jean Garrigues, profesor de istorie la Universitatea din Orléans.

Organizarea unui referendum ar putea aşadar să răspundă acestei dorinţe a numeroşi francezi de a fi mai bine ascultaţi. Dar un referendum nu este fără riscuri.

Unii membri ai guvernului şi ai partidului prezidenţial s-au declarat îngrijoraţi de o posibilă confuzie ce s-ar putea crea dacă referendumul ar fi organizat în acelaşi timp cu scrutinul europeean, pe 26 mai, aşa cum se ia în calcul.

Iar preşedintele Emmanuel Macron ar fi constrâns să găsească un echilibru delicat între referendum şi subiectele cele mai spinoase, ce ar putea să îi atragă o înfrângere în campanie.

"Poporul, într-o consultare cu o astfel de dimensione personală, uită în general să răspundă întrebării principale, pentru a răspunde direct persoanei care adresează întrebarea", este de părere profesorul Jean-Philippe Derosier.

Seful statului ia în calcul şi de a supune într-un scrutin direct subiecte larg consfinţite, precum reducerea numărului de parlamentari ori limitarea mandatelor succesive. Opoziţia de dreapta vrea să meargă şi mai departe şi îi cere lui Emmanuel Macron să supună votului şi politica sa economică.  

Cât despre manifestanţi, ei doresc un “referendum de iniţiativă cetăţenească” , privit fără entuziasm de şeful de la Palatul Elysée.

“Nu cred într-un referendum pe toate subiectele”, declara recent Emmanuel Macron unui grup de tineri, oferind Brexit-ul ca un exemplu difícil de a tranşa printr-un “da” sau “nu”... un subiect complex