Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Războiul taxelor vamale: SUA şi China discută despre comerţ la Beijing

presedintii_donald_trump_si_xi_jinping_la-Beijing_în_noiembrie_2017.jpg

Presedintii Donald Trump si Xi Jinping la Beijing în noiembrie 2017
Presedintii Donald Trump si Xi Jinping la Beijing în noiembrie 2017
Image source: 
Fred Dufour, AFP

Negociatori americani şi chinezi se vor întâlni la Beijing luni pentru a încerca să deseneze conturul unui acord comercial. Punctul forte va fi joi şi vineri când în capitala Chinei vor ajunge negociatorul şef american, Robert Lighthizer şi secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin. Ei se vor întâlni cu responsabili chinezi: vice-premierul şi guvernatorul băncii centrale. Cele două părţi au avut deja discuţii şi la Washington.

Un eşec al negocierilor ar însemna o agravare a războiului taxelor vamale care ameninţă nu doar economiile cele două ţări dar şi creşterea mondială în ansamblul ei.

În întreaga lume, economiştii atenţionează asupra impactului negativ ca urmare a tensiunilor dintre cele două ţări, după mai bine de un an de conflict.

Administraţia Trump a repetat săptămâna ce a trecut că «mai este încă mult de lucru» înainte ca cele două puteri economice mondiale să începă discuţiile pentru a pune punct disensiunilor.

Preşedintele Donald Trump, care anunţa recent o întâlnire cu omologul Xi Jinping "într-un viitor apropiat", a accentuat presiunea pe administraţia chineză care, trebuie să facă faţă unei realităţi: creşterea înregistrată în 2018 a fost cea mai slabă din ultimele aproape trei decenii.

Casa Albă a fost clară: dacă niciun acord nu va fi găsit până pe 1 martie, vor creşte taxele vamale de la 10% la 25% pentru produse importate din China.

Statele Unite cer Chinei să pună punct practicilor neloiale, «furtului» de proprietate intelectuală americană, piratajului informatic dar şi să înceteze să mai subvenţioneze societăţile de stat. Iar astfel se joacă, prin acest conflict, după cum observă France Presse, poziţia dominantă a două ţări în înalta tehnologie a viitorului.

În primele 11 luni din 2018, deficitul cumulat de Statele Unite în relaţia cu China a ajuns la 378 de miliarde de dolari comparativ cu 342 de miliarde pentru aceeaşi perioadă din 2017.

Donald Trump şi Xi Jinping au declarat la începutul lui decembrie un armistiţiu în conflictul lor comercial, suspendând, până la 1 martie, aplicarea unor noi taxe vamale asupra importurilor din China, la finalul unei întâlniri de la Buenos Aires.