Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa şi Australia: parteneriat strategic şi un contract "colosal"

sous_marin_dcns_france_australie_0.jpg

Submarinul nuclear francez "Le Terrible"
Submarinul nuclear francez "Le Terrible"
Image source: 
JEAN-PAUL BARBIER / AFP

Franţa şi Australia au semnat luni 11 februarie la Canberra un parteneriat strategic. Franţa urmează, să livreze Autraliei 12 submarine, contractul "colosal" cifrîndu-se la 50 de miliarde de dolari, arată Agenţia France Presse.

Primul ministru australian Scott Morrison califică acest contract drept "cea mai importantă investiţie făcută de Australia în materie de apărare pe timp de pace". Ministrul francez al apărării, doamna Florence Parly, aflată în capitala Australiei cu ocazia semnării parteneriatului a declarat că el este expresia unui ataşament comun, al Franţei şi al Australiei, faţă de multilateralism. Agenţia France Presse, care reia aceste declaraţii, îl mai citează pe Hervé Guillou, patronul firmei Naval Group care va construi submarinele. Australia, spune el, a ales submarinul francez datorită rezistenţei, autonomiei şi superiorităţii sale acustice.

Grupul francez speră, în urma acestui contract, să cîştige în credibilitate şi să poată vinde submarine, unele de capacitate mai mică, şi altor ţări: Olanda, India, Brazilia, Polonia…

Contractele semnate la Canberra vor crea 2800 de locuri de muncă în Australia şi 500 în Franţa. Agenţia France Presse subliniază că Australia va fi în măsură, cu o astfel de dotare, să-şi apere interesele în zona Pacificului de Sud şi de Vest, unde multă vreme a fost un actor dominant. China este însă  tot mai prezentă în contextul unei bătălii de influenţă care mai implică Statele Unite, ca şi alte puteri regionale.

Primele submarine furnizate de Franţa vor intra în serviciu activ în deceniul următor. Ministrul francez al apărării a mai spus că la baza acestui parteneriat se află principiul încrederii. Aceasta întrucît Franţa va opera un transfer de tehnologie şi de competenţe care se află în "centrul suveranităţii şi al autonomiei strategice" franceze.