Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Naţionala de rugby a Franţei: după umilinţa suferită de la englezi, ce soluţie?

rugby.jpg

Jucàtorii echipei nationale franceze de rugby, în urma înfrângerii suferite în fata Angliei pe 10 februarie 2019 pe stadionul Twickenham
Jucàtorii echipei nationale franceze de rugby, în urma înfrângerii suferite în fata Angliei pe 10 februarie 2019 pe stadionul Twickenham
Image source: 
AFP

Naţionala de rugby a Franţei a fost umilită duminică de Anglia în cadrul rundei a doua a Turneului celor 6 Naţiuni. Francezii au fost învinşi de englezi cu 44-8, a doua cea mai mare diferenţă de scor din istoria meciurilor dintre cele două echipe. Presa din Hexagon analizează acest eşec şi încearcă să propună soluţii.

„Franţa a ajuns la fund!”, „Acum, ajunge!”, „Derută istorică”, „După înec, să scoatem capul de sub apă” – titlurile şi îndemnurile comentatorilor sunt numeroase şi mai ales dure la adresa unei echipe şi a unor antrenori, vizibil depăşiţi de realitatea rugby-ului de azi.

Umilinţa suferită duminică pe miticul stadion Twickenham din Londra este al 7-lea revers al albaştrilor în ultimele lor 8 meciuri. Cu o diferenţă de scor de 36 de puncte, englezii au fost la un pas să bată recordul din ... 1911 când îi învinseseră pe francezi cu 37-0!

Elevii antrenorului Jacques Brunel, în post de ceva mai mult de un an, au fost dominaţi de-a lungul întregului meci de adversarii lor. Prăpastia dintre cele două naţionale a fost mai vizibilă ca niciodată. Nu degeaba Anglia este pe locul 3 mondial în timp ce Franţa a retrogradat pe poziţia a 10-a. Carenţele structurale

Trei bloggeri-jurnalişti, pasionaţi de rugby, care publică pe site-ul cotidianului Le Monde, sunt de părere că „întregul sistem francez, nu doar jucătorii” sunt responsabili pentru această situaţie dramatică. De la ultima Cupă mondială de rugby, albaştrii sunt la a treilea antrenor şi degeaba. Cert, campionatul francez, Top 14, unul dintre cele mai performante care există, este foarte obositor şi lung în timp, o adevărată povară pentru jucătorii care sunt apoi selecţionaţi şi în naţională. Dar asta nu explică totul. Lacunele sunt tehnice şi tactice, există probabil o presiune şi neînţelegeri între antrenor şi atot-puternicul preşedinte al Federaţiei francez de rugby, Bernard Laporte. Specialiştii mai sus citaţi se întreabă apoi „de ce 15-le francez tot nu s-a decis, nu a ales între un joc ofensiv şi o ideologie mai defensivă?”.

In aceste context catastrofal, ce de de făcut, care este urgenţa? se întreabă tot mai mulţi analişti. Unii propun înlocuirea antrenorului, prea în vârstă şi care aparent are dificultăţi în a se impune în faţa jucătorilor. In locul lui să vină un grup de 3-4-5 tehnicieni din rândul celor mai buni care antrenează echipe din Top 14. Un comando care să dreagă cât de cât lucrurile în următoarele 220 de zile câte mai sunt până la startul următoarei Cupe mondiale. Alţii, fără speranţe mari pentru această competiţie, propun să se mizeze imediat pe jucătorii tineri. Astfel, ei ar putea câştiga experienţă în perspectiva Cupei mondiale din 2023. Sunt şi voci, precum fostul internaţional Christophe Dominici, care visează la un selecţioner străin – dacă australianul Eddie Jones a făcut miracole la englezi în trei ani, de ce nu găsim şi noi unul similar? In fine, o reformă a campionatului francez Top 14 pentru a da prioritate echipei naţionale este şi ea o idee vehiculată de unii specialişti.

Meciul de duminică a arătat din nou, cum o notează Le Figaro, că „albaştri nu mai sunt invitaţi la masa celor mai bune naţiuni din lume”. Cu 7 luni înaintea debutului Cupei mondiale de rugby din Japonia, competiţie la care Anglia şi Franţa se vor regăsi încă din primele meciuri de grupă, constatarea este amară dar lucidă. Care este miza, ţinta albaştrilor – Cupa mondială de acum, din 2019, sau cea din 2023, organizată acasă la ei, adică în Franţa? Nici la această întrebare nu se întrevede pentru moment vreun răspuns clar...

Mai îngrijorător, cotidianul specializat în rugby, Midi Olympique, dezvăluie că printre jucătorii echipei naționale bate un vânt de revoltă împotriva lui Brunel și staff-ului său. 

Actualul antrenor a fost numit în locul lui Guy Noves demis în decembrie 2017, iar foștii antrenori Marc Lievremont și Philippe Saint Andre au fost și ei ținta unor rebeliuni din partea jucătorilor. 

 
Naţionala de rugby a Franţei: după umilinţa suferită de la englezi, ce soluţie?