Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: creştere dramatică a numărului de acte antisemite

juden.jpg

Inscriere antisemità pe vitrina unui restaurant parizian
Inscriere antisemità pe vitrina unui restaurant parizian
Sursa imaginii: 
Pagina Facebook a lui Joan Sfar

Anul trecut numărul actelor antisemite comise în Franţa a crescut cu 74% faţă de 2017. Cifrele, îngrijorătoare, au fost publicate de ministerul francez de interne.

"Antisemitismul se răspândeşte ca o otravă, ca fierea. Atacă, putrezeşte minţile, asasinează" a declarat Christophe Castaner. Ministrul francez de interne făcea aceste afirmaţii în contextul în care mai multe acte antisemite au avut loc recent la Paris şi în periferia capitalei franceze.

 

 

 

Douà portrete ale lui Simone Veil realizate de artistul Christian Guémy, profanate cu zvastici (Twitter Christian Guémy C215)

In 2018 s-au înregistrat în Franţa 541 de acte antisemite faţă de "doar" 311 în 2017. Cel mai recent se referă la profanarea unui sit ridicat în memoria lui Ilan Halimi, un tânăr bărbat torturat şi ucis în 2006 pentru că era evreu. "In faţa antisemitismului, Republica va ţine piept. Este de datoria şi onoarea ei să facă asta" a comentat cu această ocazie, pe reţeaua Twitter, secretarul de stat la Interne Laurent Nunez. Tot zilele trecute s-au descoperit la Paris şi nişte zvastici desenate pe două portrete ale lui Simone Veil, supravieţuitoare a Holocaustului şi recent intrată sub cupola Panthénonului. In fine, în urma manifestaţiilor vestelor galbene de sâmbătă din capitală, s-a găsit inscripţionat cu litere galbene, pe vitrina unui restaurant, cuvântul "Juden".

 

 

Mesaj antisemit pe usa unui garaj parizian descoperit week-endul trecut (Twitter Frédéric Potier)

Clasa politică franceză a calificat aceste acte antisemite drept "insuportabile" şi "incalificabile". Unii dintre politicieni, precum suveranistul Nicolas Dupont-Aignan, au şi arătat cu degetul spre cei care ar fi, în opinia lor, vinovaţii. "Dacă antisemitismul de extremă dreaptă există şi trebuie eradicat definitiv, azi fanatismul islamic constituie principalul pericol pentru compatrioţii noştri evrei" a estimat Dupont-Aignan. In fine, cum reaminteşte Le Figaro, în acest context, un student de la o universitate pariziană a fost exclus timp de un an după ce a fost acuzat că a proferat insulte antisemite.

 
Franţa: creştere dramatică a numărului de acte antisemite