Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Speranţe reduse la zero în Algeria: preşedintele Bouteflika în pragul unui al cincilea mandat

000_nic6318346_0.jpg

Abdelaziz Bouteflika în aprilie 2014 cînd a fost reales pentru a patra oară în fruntea statului
Abdelaziz Bouteflika în aprilie 2014 cînd a fost reales pentru a patra oară în fruntea statului
Image source: 
AFP PHOTO / FAROUK BATICHE

Algeria, ţară numărînd 42 de milioane de locuitori, fostă colonie franceză, bogată în  hidrocarburi, aşteaptă de multă vreme o schimbare în fruntea statului. Actualul preşedinte, Abdelaziz Bouteflika, în vîrstă de 81 de ani, se află în fruntea statului de 20 de ani, dar din 2013 este de fapt grav bolnav, practic în imposibilitatea de lua cuvîntul în public. Iată însă că la Alger se anunţă că Bouteflika se va prezenta la alegerile prezidenţiale din luna aprilie pentru un al cincilea mandat.

“Algeria, o putere fosilizată”. Este titlul unui editorial din cotidianul Le Monde, din care mai aflăm că de fapt nu se ştiu prea multe lucruri despre clanul din jurul lui Abdelaziz Bouteflika. Sigur este doar că aceşti oameni fac parte din vechea gardă a partidului care a obţinut independenţa în 1962, după un sîngeros război cu Franţa, şi că beneficiază de sprijinul armatei. Editorialistul cotidianului Le Monde mai evocă totala ruptură dintre societatea civilă şi putere. 45 la sută dintre algerieni sunt tineri avînd sub 25 de ani.

Cei mai mulţi dintre ei nu-şi văd viitorul în Algeria.  Plecarea în Europa este singura lor speranţă. Citez din analiza editorialistului francez: "Plictisiţi de moarte, avînd ca unic refugiu reţelele sociale, incapabili să se proiecteze în viitor, studenţii algerieni nu se gîndesc decît la plecarea în străinătate, privînd-şi astfel ţara de necesara reînnoire a elitelor şi frînînd tot dinamismul claselor mijlocii."

Agenţia France Presse citează reacţiile unor simpli cetăţeni după ce puterea de la Alger a anunţat că Bouteflika este candidat la propria sa succesiune. "Am ajuns de rîsul lumii cu acest preşedinte invizibil" spune un pensionar în vîrstă de 75 de ani. În Franţa, ziarul Le Courrier Picard publică o caricatură în care vedem doi militari întrebîndu-se "oare Bouteflika este la curent că va candida pentru un al cincilea mandat?"

Din punctul de vedere al clanului care se află în jurul lui Abdelaziz Bouteflika menţinearea acestuia în fruntea statului este o garanţie a perpetuării regimului. Si fără îndoială o garanţie a menţinerii avantajelor de care dispun şefii armatei şi partidul de guvernămînt, Frontul de Eliberare Naţională. Ce contează că preşedintele nu se poate adresa populaţiei şi că zace într-un fotoliu rulant. Ceea ce simbolizează el este mult mai puternic. Printre altele el simbolizează şi victoria împotriva islamismului radical algerian. Intre 1992 şi 2002 în Algeria a avut loc un teribil război civil care s-a soldat cu 200 000 de morţi. Bouteflika, ales preşedinte în 1999, în plin război civil, a reuşit să-i înfrîngă pe islamişti, dar nu a reuşit să reformeze ţara şi nici să o conducă spre democraţie.

Clanul din jurul său a dat un comunicat din care rezultă că acest al cincilea mandat al lui Bouteflika va fi pus sub semnul unor reforme profunde. Mulţi algerieni se simt însă umiliţi din cauza acestor manevre şi amînări la nesfîrşit în materie de reforme şi schimbare. Franţa, fostă putere colonială timp de 132 de ani în Algeria, urmăreşte cu atenţie evenimentele, cu atît mai mult cu cît cîteva milioane de francezi sunt de origine algeriană. Si se ştie oricum că orice criză majoră în Magreb are reverberaţii şi peste Mediterana, mai precis în Europa.