Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alimentele cu foarte mulţi coloranţi şi aditivi, un pericol pentru sănătate

Un studiu francez publicat în revista Asociaţiei medicale americane Jama Internal Medecine, trage din nou semnalul de alarmă cu privire la efectele nefaste ale alimentelor cu foarte mulţi coloranţi şi aditivi. O creştere cu 10% a acestora în alimentaţie sporeşte cu 14 procente mortalitatea.

Peste 44.000 de persoane au participat la acest studiu lansat în 2009. Respectivii «cobai» aveau peste 45 de ani şi erau femei în proporţie de 73%. Alimentele cu foarte mulţi coloranţi şi aditivi – sau «ultra-transformate» cum li se mai spune – reprezentau peste 14% din consumul lor în termeni de gramaj şi 29 de procente din totalul aportului lor energetic. Șapte ani după demararea studiului, 602 persoane muriseră dintre care 219 de cancer.

Datele respective au fost apoi analizate iar concluzia este următoarea: o mărire cu 10% a proporţiei de alimente ultra-transformate este asociată cu o creştere cu 14 procente a mortalităţii. Directorul echipei de cercetători care au realizat studiul precizează că e vorba de un studiu de observaţie care merită să fie aprofundat. Nu-i mai puţin adevărat că tot mai multe studii fac legătura între alimentele ultra-transformate şi riscurile asupra sănătăţii.

Cum notează Le Monde, «aceste alimente au invadat rafturile magazinelor şi reprezintă azi între 25 şi 50% din alimentaţia totală. Categorie în care intră o mare varietate de alimente: cereale, feluri semi-preparate, prăjituri, etc. Toate conţin coloranţi, conservatori, arome şi alţi aditivi alimentari şi sunt pregătite prin diverse procedee industriale.

Studiul publicat acum ia în calcul şi factorii socio-demografici, vârsta, nivelul de studii, consumul de tutun sau alcool şi practicarea unei activităţi fizice. Astfel, reiese că persoanele cu venituri mai mici, cu un nivel de educaţie mai slab, care trăiesc singure şi practică doar puţin sport sunt cele care consumă cele mai multe alimente ultra-transformate.

Reamintim că în Europa numărul de aditivi alimentari autorizaţi este de 338. Un raport al unei comisii parlamentare franceze preconizează reducerea numărului la 48 până în 2025.

 

 
Alimentele cu foarte mulţi coloranţi şi aditivi, un pericol pentru sănătate