Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Figaro: Washington-ul doreşte o coaliţie internaţională împotriva Iranului

img_6924_0.jpg

Rachete iraniene expuse pentru a fi vizitate în familie
Rachete iraniene expuse pentru a fi vizitate în familie
Sursa imaginii: 
RFI/Nicolas Falez

In jur de 60 de ţări şi-au trimis reprezentanţi la Conferinţa de la Varşovia organizată la iniţiativa Statelor Unite, pe 13 şi 14 februarie, pe tema păcii şi a stabilităţii în Orientul mijlociu. Cotidianul Le Figaro este de părere că Washinton-ul încearcă de fapt să creeze o coaliţie împotriva Iranului. "Influenţa destabilizatoare" a Iranului în regiune ar fi deci adevăratul subiect al conferinţei.

Din punctul de vedere al puterii de la Teheran, această conferinţă “s-a născut moartă”. O declaraţie în acest sens a fost făcută de ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, cuvinte reluate de Agenţia France Presse. De fapt, conferinţa nu este nici moartă, dar nici un mare succes. Preşedintele Donald Trump i-ar fi conferit poate o mai mare greutate prin prezenţa sa, ceea ce nu s-a produs. Rusia boicotează discuţiile, iar Franţa şi Germania nu sunt reprezentate la nivel ministerial. Nici responsabilul european cu afacerile externe, doamna Federica Mogherini, nu face deplasarea, din motive de “agendă încărcată”. De fapt, Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia, ţări care au semnat în 2015 acordul nuclear cu iranul, consideră că politica americană faţă de Teheran este eronată. Iar faptul că Donald Trump a retras Statele Unite din acest acord este văzut ca fiind contraproductiv.

Un regim precum cel al ayatolahilor nu poate fi destabilizat prin sancţiuni economice, spun mulţi experţi europeni. Dimpotrivă, sancţiunile riscă să-i sudeze pe iranieni în jurul puterii, chiar dacă o bună parte a societăţii civile, şi mai ales tineretul, speră într-o schimbare de regim. Cînd americanii decretează sancţiuni, toată lumea se vede însă, într-un fel sau altul, obligată să ţină cont de ele. Europenii, care se văd penalizaţi în relaţiile lor economice cu Iranul, au inventat un sistem de “troc economic” cu iranienii pentru a ocoli barajul sancţiunilor. Ceea ce spune multe despre gradul de iritare al Uniunii Europene faţă de stilul lui Donald Trump şi viziunea sa în materie de geopolitică internaţională.

Revista L’Express publică în numărul ei datat 13/19 februarie un dosar despre Donald Trump cu următoarea concluzie: prin stilul său povocator şi capricios preşedintele american a busculat ordinea internaţională, fără să fi reuşit să creeze însă un nou echilibru. Două pagini îi sunt rezervate, în dosar, lui John Bolton, responsabil, la Casa Albă cu securitatea naţională. El este considerat drept un “geniu rău”, inteligent dar “fanatic”, prea puţin preocupat de morală, “machiavelic”, un “ultra” dispus să recurgă la mijloace militare. Cei care îl sfătuiesc deci pe Donald Trump ar putea provoca noi tensiuni pe planetă, sunt de părere experţii revistei.

In nici un caz n-ar trebui să credem însă că la Teheran avem de-a face cu moderaţi. Pe data de 11 februarie, cînd au avut loc în tot Iranul mari manifestaţii cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la Revoluţia islamică, au fost numeroase sloganele cerînd “moartea Americii” şi “moartea Israelului”. Iranul a reuşi să-şi extindă influenţa în Irak, în Siria, în Etiopia şi în Liban, formînd un “arc şiit” şi reînnodînd într-un fel cu zona sa de influenţă din epoca imperială persană. Israelul are motive să se teamă de Iran, chiar dacă pentru moment programul nuclear iniţiat de regimul ayatolahilor este suspendat. Programul său balistic rămîne însă activ şi suscită temeri în regiune. Probabil că dacă Iranul ar recunoaşte statul Israel s-ar produce o enormă schimbare în Orientul apropiat şi mijlociu, şi Iranul n-ar mai fi acuzat că “sprijină” terorismul.

Un eventual atac israelian sau american împotriva Iranului n-ar face decît să complice probleme regiunii, şi ar fi o mană cerească pentru regimul de la Teheran. Tot tineretul iranian care nu aşteaptă decît căderea regimului s-ar vedea dintr-o dată înrolat în “apărarea patriei” ceea ce ar permite pentru cîteva decenii încă supravieţuirea Republicii islamice.