Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa: măsuri pentru ca investiţiile străine să nu aibă impact politic

84228356_0.jpg

Acordurile comerciale cu China se multiplică, un control al investiţiilor chineze devine necesar
Acordurile comerciale cu China se multiplică, un control al investiţiilor chineze devine necesar
Sursa imaginii: 
RFI.FR

Uniunea Europeană urmează să se doteze cu un nou cadru regulamentar  destinat să controleze investiţiile străine. Parlamentul european s-a pronunţat în acest sens cu o mare majoritate de voturi, 500 pentru, 49 contra şi 56 de abţineri. Potrivit Agenţiei France Presse investiţiile chineze sunt primele vizate de acest nou dispozitiv de control.

Este Europa naivă în relaţiile sale comerciale cu China? La această întrebare mulţi economişti spun DA. China investeşte masiv în Europa, în multe domenii, iar uneori cumpără intreprinderi întregi ceea ce înseamnă şi transfer de tehnologie. Potrivit unor statistici, anul trecut primele trei ţări europene în care s-au concetrat investiţiile chineze sunt Marea Britanie, Suedia şi Germania. Franţa se situează pe locul al cincilea.

Europenilor le-a trebuit ceva timp pînă cînd să-şi dea seama că trebuie să examineze mai atent ofensiva chineză. Sectoarele care au suscitat pînă acum cel mai mare interes pentru chinezi sunt turismul, automobilul şi infrastructurile. Agenţia de turism Club Med, de exemplu, a trecut în mîinile celui mai mare conglomerat privat al Chinei continentale, Fosum International, grup specializat în trei activităţi: sănătate, finanţe şi divertisment. China a mai vizat firme europene constructoare de automobile, precum francezul Peugeot sau germanul Mercedes Benz. În Grecia a pus mîna pe portul Pireu, în Ungaria finanţează primul tren de mare viteză care va lega Budapesta de Belgrad.

Nu trebuie să ne imaginăm însă că marile puteri occidentale sunt nişte îngeraşi în materie de competiţie, economie de piaţă, profit şi expansiune. China a învăţat cum funcţionează capitalismul de la occidentali, decît că acum începe să-i întreacă în materie de strategii, lăcomie, spionaj, cinism economic.

Totuşi, cum Europa încearcă să impună nişte reguli de joc cît de cît civilizate în sfera economică, o repoziţionare a ei în raport cu China era necesară. 13 ţări membre ale Uniunii Europene şi-au creat daja dispozitive de control pentru sectoarele lor strategice. Adoptarea unui cadru la nivelul întregii Uniuni Europene este deci o prelungire logică a acestor prime iniţiative.

In mod concret, ne informează Agenţia France Presse, statele europene vor trebui, în viitor, să furnizeze informaţii legate de investiţiile străine pe teritoriul lor, mai ales atunci cînd acestea implică ordinea şi securitatea publică. Inteligenţa artificială, robotica, nanotehnologiile, telecomunicaţii, terenurile agricole sunt alte sectoare de care se interesează chinezii, numai că ele sunt legate şi de securitatea europenilor.

Cadrul aprobat de deputaţii de la Strasbourg rămîne deocamdată imperfect pentru că Bruxelles-ul, sau mai precis Comisia Europeană, va avea doar dreptul de a-şi da avizul în privinţa unor tranzacţii, deciziile finale revenind capitalelor europene. De notat că preşedintele francez Emmanuel Macron a avut un rol important în adoptarea cadrului despre care vorbim. Franţa avertizează deci că unele investiţii străine nu ţin doar de logica economică ci şi de una politică, ori, aceasta din urmă este inacceptabilă.