Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gabriel Robu: fost paraşutist în Legiunea străină, devenit sculptor la Paris

20190213_153239.jpg

Gabriel Robu între douà din creatiile sale expuse la "Art Capital"
Gabriel Robu între douà din creatiile sale expuse la "Art Capital"
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Paris, sub uriaşa cupolă de sticlă a lui Grand Palais, are loc până duminică manifestarea "Art Capital", ajunsă la a 13-a ediţie. In realitate este vorba de 4 saloane de pictură ale unor diverşi artişti, francezi sau nu, independenţi, regrupaţi sub o aceeaşi etichetă. Reunind anual circa 40.000 de vizitatori, "Art Capital" s-a impus pe scena artistică  franceză ca o manifestare majoră devenind dealtfel cea mai mare reuniune de artişti din Hexagon. Pictură, sculptură, gravură, fotografie - toate orizonturile artistice se regăsesc la Grand Palais. Printre artiştii de la această ediţie 2019 se numără şi sculptorul Gabriel Robu. Originar din Săbăoani, judeţul Neamţ, artistul autodidact a venit în Franţa în anii '90 unde s-a angajat mai întâi 15 ani în prestigiosul corp militar al Legiunii străine De ce şi cum s-a reprofilat pe artă, ne spune chiar Gabriel Robu

In interviul pe care ni l-a acordat, Gabriel Robu revine mai întâi pe scurt asupra carierei sale în prestigiosul regiment de paraşutişti al Legiunii străine. Ne povesteşte apoi relaţia lui cu arta, cum a început încă de copil să se joace cu sculele tatălui, un talentat artizan de pe vremuri.

Aflăm de sculptorul franco-român şi care este viaţa de artist în Franţa, cum se descurcă aici şi ce i-ar face plăcere să mai facă pe viitor - are la activ déjà câteva sute de opere. Artistul ne dă detalii şi despre experienţele - neplăcute - avute când a vrut să expună şi în România.

In fine, printre rânduri dar şi din creaţiile sale, se întrevede şi admiraţia pe care o nutreşte Gabriel Robu pentru unul dintre predecesorii săi iluştri, Constantin Brâncuşi.

 
Gabriel Robu: fost paraşutist în Legiunea străină, devenit sculptor la Paris