Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: vestele galbene se mobilizează pentru a marca trei luni de la izbucnirea mişcării

2019-02-16t120946z_1779326459_rc135f9512a0_rtrmadp_3_france-protests_1_0.jpg

Veste galbene pe Bulevardul Champs-Elysées pe 16 februarie 2019
Veste galbene pe Bulevardul Champs-Elysées pe 16 februarie 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Benoit Tessier

În Franţa vestele galbene au manifestat din nou sîmbătă 16 februarie la Paris şi în alte numeroase oraşe, într-un context în care 52 la sută dintre francezi consideră că mişcarea ar trebui să înceteze. Este pentru prima dată, de la izbucnirea protestelor, cu 14 săptămîni în urmă, că vestele galbene încep să piardă sprijinul opiniei publice, dar nu se poate spune că mobilizarea lor scade în intensitate.

41 500 de veste galbene au fost recenzate în Franţa sîmbătă 16 februarie, faţă de 51 400 cu o săptămînă în urmă. Mai multe incidente au avut loc la Paris, unde au fost recenzaţi 5000 de manifestanţi, şi în alte oraşe, de exemplu la Lyon unde o maşină de poliţiei aflată în trafic a fost atacată cu pietre de manifestanţi.

La Paris filozoful Alain Finkielkraut care se afla în cartierul Montparnasse a fost ţinta unor insulte antisemite şi a unei veritabile dezlănţuiri de ură din partea unor manifestanţi. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, ministrul de interne Christophe Castaner precum şi alţi responsabili politici şi-au exprimat profunda indignare faţă de agresiunile verbale îndreptate împotriva lui Alain Finkielkraut, membru al Academiei franceze.

Pînă acum majoritatea comentatorilor au considerat că mişcarea vestelor galbene nu are accente antisemite, dar ea rămîne infiltrată de extremişti, de instigatori la insurecţie şi la neascultare civilă, precum şi de provocatori care reprezintă un pericol pentru democraţie şi pentru Republica franceză.

Vestele galbene au organizat manifestaţii şi în cursul zilei de dumincă 17 februarie pentru a marca trecerea a trei luni de la lansarea mişcării. 14 partide politice franceze, la iniţiativa Partidului Socialist, au lansat un apel la "unitate împotriva antisemitismului". Marţi 19 februarie urmează să aibă loc în întreaga Franţă reuniuni şi manifestaţii împotriva "banalizării urii".