Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit la Ierusalim al Grupului de la Visegrad: un avertisment adresat Europei

210618_orban_visegrad.jpg

Viktor Orban, primul ministu al Ungariei
Viktor Orban, primul ministu al Ungariei
Sursa imaginii: 
Ferenc Isza, AFP

La Jerusalim este programat, pe 18 şi 19 februarie, un summit între Israel şi cele patru ţări est-europene care fac parte din Grupul de la Visegrad: Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia. Este pentru prima dată de la crearea sa că acest grup de reuneşte înafara graniţelor naţionale. Cotidianul francez Le Monde consideră că premierul israelian Benjamin Netaniahu sprijină de fapt fronda acestor ţări în raport cu Bruxelles-ul.

"Banjamin Netaniahu utilizează grupul de la Visegrad ca un cal troian pentru a pune beţe în roate unei Europe care are nevoie de consens pentru a avansa" putem citim în Le Monde. Autorii articolului, Blaise Gauguelin şi Piotr Smolar mai consideră că această reuniune de la Ierusalim este un succes diplomatic pentru premierul israelian care are multe reproşuri de făcut Uniunii Europene.

Benjamin Netaniahu şi-a exprimat de altfel deseori iritarea ori de cîte orie Uniunea Europeană a criticat politica israeliană de extindere a coloniilor evreieşti în Cisiordania. Premierul israelian mai crede că este depăşit de "realităţile de pe teren" şi scenariul în favoarea căruia pledează mereu Europa pentru găsirea unei soluţii durabile de pace în Orientul Apropiat. Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, nu există soluţie mai bună decît aceea numită "două state, două popoare", ceea ce înseamnă crearea unui stat palestinian viabil alături de statul evreu. Benjamin Netaniahu are însă o altă viziune.

Iranul este o altă sursă de dezacord între actuala conducere a Israelului şi Uniunea Europeană, iar faptul că Franţa, Marea Britanie şi Germania vor să menţină acordul nuclear semnat în 2015 cu Teheranul reprezintă o sursă de iritare la Ierusalim.

Probabil că şi la Bruxelles summit-ul organizat de Benjamin Netaniahul cu grupul de la Visegrad este privit cu circumspecţie. Două dintre aceste ţări, Ungaria şi Polonia, au primit avertismente severe din partea Bruxelles-ului în materie de respectare a principiilor democratice. Ambele ţări evoluează într-o logică "iliberală", toate patru s-au opus Bruxelles-ului în privinţa unor dosare sensibile cum ar fi politica migratorie, şi toate patru încearcă să aibă relaţii privilegiate cu Statele Unite.

Într-un fel Benjamin Netaniahu adresează un avertisment Bruxelles-ului care ar putea fi tradus cam aşa: Uniunea Europeană nu se va putea consolida dacă nu se aliniază pe linia politică a actualului executiv israelian.