Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Karl Lagerfeld: un “aristo-punk” care a revoluţionat defilările de modă

2019-02-19t113541z_1653287169_pm1e81o0wph01_rtrmadp_3_people-karllagerfeld.jpg

Karl Lagerfeld la o defilare Chanel în 2012
Karl Lagerfeld la o defilare Chanel în 2012
Sursa imaginii: 
REUTERS/Benoit Tessier

Lumea modei este în doliu: Karl Lagerfeld, directorul artistic al firmei Chanel s-a stins din viaţă la vîrsta de 85 de ani. El a fost o vedetă planetară şi face parte dintre acei artişti care au făcut din Paris o capitală a modei.

Ochelari negri, siluetă fină, mereu îmbrăcat în negru, cultivînd un anume mister în jurul persoanei sale, Karl Lagerfeld a fost un veritabil personaj al industriei de lux şi implicit în cea a spectacolului. De numele lui se leagă în mare măsură această invenţie, defilările de modă spectacol, extrem de elitiste şi organizate cu bani mulţi. El a fost însă şi desenator, şi fotograf, şi editor. Născut la Hamburg, el s-a instalat în Franţa în anii 50 şi a început să lucreze ca stilist.

Cotidianul Le Monde îi face un portret foarte nuanţat şi plin de detalii picante. Karl Lagerfeld a ştiut să inventeze şi să reinventeze, şi-a construit o legendă dar şi o casă de modă a lui, îi plăceau bijuteriile dar şi "piruetele verbale", Parisul a fost rampa sa de lansare dar a lucrat mult şi la Roma, s-a bucurat din plin de anii permisivităţii şi ai exceselor (anii 60 şi 70) dar şi-a cultivat un aer sobru de preot calvinist.

Numele său rămîne legat de o revoluţie în materie de modă, ceea ce s-a numit "prêt-à-porter". În 1982, cînd a preluat conducerea casei Chanel, aceasta părea într-o fază de stagnare, deşi era cunoscută pe plan mondial. Karl Lagerfeld a ştiut să o modernizeze şi cu această ocazie a facut servicii enorme unui sector care excelează în Franţa, industria luxului. El a fost şi cel care a lansat-o pe Claudia Schiffer, emblemă mondială a rafinamentului în modă. Karl Lagerfeld a fost un "aristo-punk" cu o viziune pop care a contribuit şi la popularizarea spectacolelor de modă, savurate pe ecrane mari şi mici chiar şi de cei care nu-şi pot permite să fie invitaţi la o defilare.