Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulia Scavo: Trebuie promovate mai mult soiurile autohtone

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

In cadrul sezonului Franţa-România, la Cité du Vin - Cetatea vinului - din Bordeaux s-au derulat week-end-ul trecut (15-17 februarie) o serie de evenimente consacrate vinului românesc. Degustări şi conferinţe la care au intervenit mari specialişti - somelieri, producători, critici - din Franţa şi România. Printre ei s-a numărat şi Iulia Scavo. Desemnată "Cel mai bun somelier din România" anul trecut, specialista, născută în România dar stabilită de aproape două decenii în Franţa, a fost în trecut şi al "3-lea cel mai bun somelier din Europa" şi s-a clasat şi pe locul 5 mondial în aceeaşi categorie. Cu ocazia week-end-ului românesc de la Cité du Vin, Vasile Damian a întrebat-o pe Iulia Scavo despre importanţa unui astfel de eveniment.

In interviul pe care ni l-a acordat, Iulia Scavo estimează că un astfel de eveniment "are o importanţă majoră şi este percutant pentru imaginea vinului românesc şi pentru toate dezvoltările recente care au avut loc în economia vinului românesc. A fi în acest templu al vinului care este la Cité du Vin cum au fost şi alte regiuni precum Canada şi Georgia, mi-aduce un sentiment de mândrie şi onoare".

Intrebată cum i s-a părut organizarea acestui eveniment, celebra somelieră ne spune că "i se pare o reuşită, mai ales dacă ţinem cont de faptul că era vorba de o premieră. Am reuşit să aducem un număr important de crame, am avut un spaţiu destul de mare în care s-au organizat 6 evenimente, plus prezenţa şaretei culinare şi a unui moment cultural, concertul Mariei Răducanu. Este deci o reuşită dar fiind o premieră, sunt evident puncte care se pot ameliora. Se poate îmbogăţi prezenţa vinului românesc dăţile următoare, de exemplu cu mai multe conferinţe şi ateliere mai practice de degustare chiar dacă în acest week-end au avut loc trei degustări".

Am întrebat-o apoi pe Iulia Scavo dacă vinurile prezentate acum la Bordeaux sunt reprezentative pentru ceea ce se face mai bun azi în România. "Vinurile care au fost propuse aici la degustare reprezintă bine şi foarte bine viticultura din România de azi chiar dacă am putea merge mai departe. Din punctul meu de vedere, trebuie propuse mai mult soiurile autohtone. Un consumator străin şi cu atât ma mult unul din Bordeaux, are repere foarte puternice. A veni cu Cabernet sau Merlot aici este deci un pic periculos, cu două tăişuri" e de părere Iulia Scavo. Pentru a merge mai departe, ea propune "o conferinţă despre ampelografie pentru a prezenta exclusiv soiurile româneşti".

"Eu promovez în Franţa şi în ţările limitrofe vinul românesc din 2013 şi am văzut o sensibilitate a consumatorilor faţă de soiurile autohtone, care sunt un atu pentru România. Impreună cu soţul meu păstrăm acasă diverse flacoane de Fetească neagră şi le deschidem cu ocazia unor degustări pentru a arăta potenţialul de păstrare" mai spune Iulia Scavo.

In finalul interviului pe care ni l-a acordat la Bordeaux, someliera revine asupra primei ei pasiuni, matematica, Iulia Scavo fiind - puţină lume o ştie - licenţiată în matematică, ea predând chiar această materie înainte de a se reconverti în domeniul vinului. "In matematică mă simţeam puţin limitată chiar dacă matematicile reprezintă un câmp enorm şi vast. Eu chiar şi din anii studenţiei mă deschideam la diverse activităţi culturale printre care şi descoperirea specialităţilor gastronomice şi viticole din zona oraşului Lyon, care este capitala gastronomică a Franţei. De multe ori eram frustrată, nu era deschidere spre alte zone. Incă de mică doream să creez un soclu de cultură în care să îmbin istorie, geografie, ştiinţele exacte - în special fizică şi chimie - o rigoare matematică, o deschidere spre artă, literatură şi muzică. Iniţial am crezut că pot rămâne în matematică şi pe lângă să fac şi restul dar domeniile sunt foarte vaste. Până la urmă, ce fac azi m-a adus din nou la catedră: predau cunoştinţele vinului, predau arta degustării, predau noţiuni de chimie pe care le atingem în timpul degustărilor. Toate acestea se îmbină frumos cu o rigoare pe care mi-a dat-o matematica. Tot timpul revin la acel moment în care trebuie să ai o deducţie, un raţionament logic, rigoare dar şi mult studiu" conchdie Iulia Scavo interviul pe care ni l-a acordat.

 
Iulia Scavo: Trebuie promovate mai mult soiurile autohtone