Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: raport senatorial privind afacerea Benalla, „disfuncţionalităţi” la Elysée

2018-07-21t070804z_1920377689_rc153308e7b0_rtrmadp_3_france-macron-aide_0.jpg

Alexandre Benalla
Alexandre Benalla
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

În Franţa revine în actualitate mai vechea „afacere Benalla”. Fost colaborator al preşedintelui Emmanuel Macron, însărcinat cu securitatea, Alexandre Benalla se află începînd de marţi 19 februarie într-o închisoare pariziană. Un raport senatorial pune în lumină numeroase „disfuncţionalităţi” care ar fi afectat „securitatea preşedintelui şi a Republicii”.

Sase luni de cercetări, 40 de persoane invitate să răspundă multor întrebări, şi cîteva concluzii de natură să afecteze din nou imaginea preşedintelui Macron. Cam aşa putem rezuma acest raport senatorial. Lui Alexandre Benalla, angajat ca gardă de corp la Palatul Elysée, i se reproşează multe lucruri în prezent, cel mai grav fiind acela că ar fi fost implicat în negocierea unui contract de securitate în favoarea unui miliardar rus, Iskander Mahmudov.

Cînd ruşii se aproprie atît de mult de instituţii prezidenţiale, lucrurile iau o altă întorsătură. A fost, şi este cazul încă în Statele Unite. Probabil că lucrurile nu sunt comparabile, dar apariţia acestui personaj rus şi legătura sa cu Benalla suscită imediat nelinişte şi suspiciuni.

In acelaşi timp cu Alexandre Benalla se află în stare de arest şi un intermediar, Vincent Crasse, care şi el a lucrat pentru mişcarea creată de Emmanuel Macron, „La République en marche”. O conversaţie a celor doi a fost înregistrată deşi ei nu aveau voie să se vadă, în virtutea unei proceduri judiciare.

Raportul senatorial în privinţa afacerii Benalla cere justiţiei să intervină pentru verificarea mai multor „omisiuni, incoerenţe şi contradicţii” revelate în cursul audierii unor înalţi responsabili, colaboratori ai lui Emmanuel Macron.

„Afacerea Benalla şi ramificaţiile sale continuă să tulbure apele la  Palatul Elysée”, notează Agenţia France Presse. Reamintim că totul a început pe întîi mai anul trecut cînd Alexandre Benalla a fost filmat în timp ce imobiliza cu violenţă un manifestant. Ceea ce i se reproşează acum preşedinţiei franceze este, citez, că „ar fi acordat puteri excesive unui colaborator lipsit de experienţă” şi că nu ar fi acordat suficientă atenţie conflictelor de interese în cazul unora dintre colaboratori.

In prezent, preşedinţia franceză, care este confruntată de trei luni şi cu mişcarea vestelor galbene, a început o vastă operaţiune de remaniere în echipa prezidenţială.