Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cuba: referendum pentru o nouă constituţie

2018-08-14t021828z_1558153369_rc1a2ca6cbc0_rtrmadp_3_cuba-constitution.jpg

Cubanezi examinînd noile prevederi ale Constituţiei
Cubanezi examinînd noile prevederi ale Constituţiei
Sursa imaginii: 
REUTERS/Tomas Bravo

În Cuba are loc duminică 24 februarie un referendum pe marginea unei noi Constituţii, într-un context în care principalul aliat al său din regiune, Venezuela, traversează o gravă criză politică. Noua Constituţie consfinţeşte caracterul „irevocabil” al socialismului dar se vrea mai pragmatică la nivel economic.

Această nouă lege fudamentală a Cubei înlocuieşte Constituţia din 1976 şi crează o bază legală pentru modelul economic lansat în 2008 de preşedintele de atunci, Raul Castro. Cîţiva paşi pragmatici importanţi sunt de semnalat: recunoaşterea a ceea ce capitalismul numeşte „piaţă liberă” (ceea ce pînă acum era considerat drept o oroare de către vechea gardă comunistă), recunoaşterea proprietăţii private şi acceptarea investiţiilor străine, crearea unui post de prim ministru, limitarea duratei unui mandatului prezidenţial la cinci ani, limitarea la numai două mandate consecutive pentru un preşedinte.

Reformele iniţiate de fratele lui Fidel Castro au stimulat iniţiativa privată în Cuba: aproape 600 000 de persoane lucrează pe cont propriu, ceea ce înseamnă 13 la sută din forţa de muncă a insulei.

In paralel, însă, textul Constituţiei stipulează că „fiinţa umană nu beneficiază de cel mai înalt grad de demnitate decît în socialism şi în comunism”. Iar Partidul comunist cubanez rămîne un monolit politic şi „forţă conducătoare”, după model chinez. Pe buletinele de vot figurează o singură întrebare: „Ratificaţi noua Constituţie a Republicii?” Ceea ce pentru prima dată în istoria Cubei comuniste implică, cel puţin teoretic, posibilitatea unui NU masiv.

Rezultatele sunt aşteptate în cursul după-amiezii de luni, dar comentatorii avizaţi nu prevăd o respingere a acestui proiect de Constituţie. Pentru că în acest caz tot cea veche ar rămîne în vigoare, pînă la redactarea unui noi proiect, ceea ce ar putea lua mult timp. În concluzie, cubanezii sunt invitaţi să accepte ceea ce li se dă, şi să nu mizeze pe „salturi” istorice mari.

Sigur, un NU masiv ar însemna o respingere a Partidului comunist, dar în nici un caz deschiderea unui proces de democratizare.