Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris, Salonul agriculturii: Emmanuel Macron doreşte o Europă suverană în materie de alimentaţie

2019-02-23t133420z_1898720424_rc1dc5dca310_rtrmadp_3_france-agriculture-show-macron_0.jpg

Emmanuel Macron la Salonul agriculturii, Paris, 23 februarie 2019
Emmanuel Macron la Salonul agriculturii, Paris, 23 februarie 2019
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin

În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron pledează în favoarea unei Europe „suverane din punct de vedere alimentar”. Seful statului francez s-a aflat timp de 14 ore, sîmbătă 23 februarie, la Salonul agriculturii de la Paris, veritabil maraton mediatic în contextul crizei vestelor galbene şi al campaniei pentru alegerile europene.

Emmanuel Macron a bătut fără îndoială recordul absolut în ce priveşte orele petrecute de un preşedinte francez la Salonul agriculturii. 14 ore şi 30 de minute, ne informează Agenţia France Presse. Seful statului francez a intrat la ora 8 şi 47 de minute în pavilion şi a ieşit la ora 23 şi 27 de minute, precizează aceeaşi agenţie. O vizită fără incidente, fără veste galbene care să-l perturbe. Dimpotrivă, Emmanuel Macron a avut parte de zîmbete, de mîini întinse, de manifestări de simpatie.

El însuşi a ţinut să se afişeze ca un preşedinte patriot care apără modelul agricol francez. El a rostit şi un discurs de o oră luîndu-şi angajamentul să facă tot posibilul pentru „reinventarea” politicii agricole comune. Într-un fel, el le-a transmis următorul mesaj agricultorilor francezi: nu aveţi în prezent un aliat mai bun decît mine în lupta împotriva marilor puteri agricole mondiale: China, Rusia, Statele Unite.

In cursul vizitei sale Emmanuel Macron a fost abordat de mai multe ori de persoane avînd solicitări speciale: un pensionar handicapat, un emigrant tunisian, mai mulţi agricultori confruntaţi cu mari probleme financiare. De la începutul mişcării vestelor galbene şeful statului francez a evitat în general contactele neorganizate cu populaţia. De data aceasta el a marcat un important punct mediatic prin rezistenţa fizică cu care a vizitat salonul, răbdarea şi atenţia de care a dat dovadă, şi mai ales prin promisiunile făcute şi angajamente asumate.

Iar momentul cînd pensionarul handicapat izbucneşte în lacrimi şi îl îmbrăţişează pe preşedinte s-ar putea să-i aducă acestuia din urmă o creştere a popularităţii în sondaje.