Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vestele galbene: mobilizarea nu scade, acuzaţiile de antisemitism respinse de mulţi manifestanţi

gilets_jaunes_chateau_pique_nique.jpg

Veste galbene în faţa castelului Chambord, 23 februarie 2019
Veste galbene în faţa castelului Chambord, 23 februarie 2019
Sursa imaginii: 
Jean-François Monier, AFP

Sîmbătă 23 februarie vestele galbene au manifestat din nou în Franţa, demonstrînd că ştiu să rămînă mobilizate şi încercînd să găsească noi strategii pentru a ocupa spaţiul mediatic. S-au produs şi incidente în cîteva oraşe, dar în general violenţele care au însoţit pînă acum mişcarea sunt în descreştere.

De 15 săptămîni se repetă acest ritual: vestele galbene manifestează sîmbăta. Probabil că peste 90 la sută dintre aceşti contestatari lucrează de luni pînă vineri, iar duminica se odihnesc sau şi-o petrec în familie. Sîmbăta însă rămîne zi de mobilizare împotriva impozitelor, a vieţii scumpe, a lipsei de orizont, a elitelor, a democraţiei reprezentative şi  a unor simboluri cum ar fi şeful statului, Emmanuel Macron.

Nu întîmplător în jur de o mie de veste galbene au decis sîmbăta trecută să manifesteze prin organizarea unui picnic în faţa castelului Chambord din regiunea Loarei. Cînd a împlinit 40 de ani, la jumătatea lunii decembrie anul trecut, în acest castel şi-a sărbătorit Emmanuel Macron aniversarea, iar vestele galbene şi-au amintit de acest lucru...

Mulţi contestatari au profitat de mobilizarea de sîmbătă pentru a respinge acuzaţiile de antisemitism care li se aduc. „Nici rasist, nici antisemit, nici homofob, doar anticapitalist” se putea citi pe spatele unei veste galbene la Marsilia.

În momentul lansării mişcării, pe 17 noiembrie anul trecut, 282 000 de veste galbene au manifestat în întreaga Franţă. Sîmbătă 23 februarie ele erau doar 46 600, dintre care 5800 la Paris. In rîndurile clasei politice sunt numeroase vocile care spun că tot sistemul de impozitare în Franţa trebuie revăzut. „Oamenii sunt exasperaţi din cauza presiunii fiscale şi exasperarea lor trebuie auzită” a declarat, de exemplu, Pierre Moscovici, comisar european pentru afacerile economice.

La Paris defilarea vestelor galbene s-a derulat fără incidente, dar unii manifestanţi sunt în continuare de părere că executivul a dat înapoi şi a renunţat la unele măsuri numai de frica violenţelor. Deci violenţa rămîne un element cheie în arsenalul strategic al vestelor galbene, fie şi sub forma ameninţării şi a presiunii.