Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE şi China cer Indiei şi Pakistanului să dea dovadă de reticenţă

Avioane indiene Mirage 2000H, 16 februarie 2019.  (foto de ilustratie)

Uniunea Europeană, la fel şi China, cer Indiei şi Pakistanului să dea dovadă de reticenţă, după ce India a anunţat că a derulat un “atac preventiv non-militar” împotriva unei tabere islamiste situate în Pakistan. Islamabad, denunţă o «agresiune intempestivă».

Pakistanul a afirmat că a respins incursiunea forţelor aeriene ale Indiei deasupra aşa-numitei 'linii de control', care serveşte de facto drept graniţă între cele două ţări, în Caşmir.

Tensiunea exista deja între cele două ţări din Asia de Sud, în special după atentatul sinucigaş derulat pe 14 februarie în Caşmirul indian şi revendicat de această grupare islamistă cu baza în Pakistan. Atunci, atentatul a provocat un val de furie în India şi au fost lansate îndemnuri la represalii.

Premierul indian se află sub presiunea opiniei publice care îl îndeamna la o replică în forţă. El candidează la al doilea mandat în primăvară, alegeri generale sunt prevăzute în aprilie şi mai.

India şi Pakistan s-au disputat în trecut în trei războaie, dintre care două din cauza Caşmirului, o regiune din Himalaya cu o populaţie majoritar musulmană. Ambele state revendică de decenii teritoriul.

India a lovit tabăra de antrenament din Balakot, Pakistan, a anunţat un diplomat indian, în cursul unei conferinţe de presă derulate la New Delhi.  În operaţiune, un număr mare de terorişti, antrenori, comandanţi de rang înalt şi jihadişti au fost eliminaţi, a precizat diplomatul. Potrivit autorităţilor indiene, organizaţia armată pregătea noi atentate astfel că această “lovitură preventivă» era necesară.

Oficialii indieni nu au oferit detalii privitoare la modul cum s-a derulat atacul dar presa locală scrie că a fost un atac aerian.

În schimb, potrivit Pakistanului, avioane indiene au intrat în spaţiul său aerian şi au lansat bombardamente la Balakot dar fără a face victime ori pagube.

Comunitatea internaţională este îngrijorată de escaladarea tensiunilor dintre cele două ţări. Uniunea Europeană şi China au  invitat cele două state să dea dovadă de ”reţinere maximă, pentru a evita o escaladare a tensiunii”, în urma atacurilor.

Analiştii militari se tem că dacă astfel de operaţiuni vor continua, întreaga regiune va plonja într-o gravă criză. În opinia lor, India încearcă să izoleze Pakistanul. Cu ajutorul Franţei, India încearcă să îl înscrie pe şeful acestei grupări jihadiste pe lista de sancţiuni a Consiliului de Securitate al ONU. După lovitura de marţi, este puţin probabil că aliatul Pakistanului, China – membră a Consiliului de Securitate, îşi va da acordul. În Caşmirul indian, circa 10.000 de paramilitar indieni au fost desfăşuraţi sâmbătă, ei reuşit reţinerea a aproximativ 160 de separatişti.

În această zonă, între 2014 şi 2018 numărul incidentelor teroriste s-a triplat, de la 200 la 600 iar Pakistanul se află în centrul campaniei electorale indiene.