Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Decathlon renunţă la comercializarea unui hijab de running

anuntul_decathlon_privind_punerea_in_vanzare_in_franta_a_unui_hijab_de_running_a_starnit_ample_controverse_si_a_determinat_retragerea_produsului_pentru_moment.jpg

Anuntul Decathlon privind punerea în vânzare în Franta a unui 'hijab de running' a stârnit ample controverse si a determinat retragerea produsului 'pentru moment'.
Anuntul Decathlon privind punerea în vânzare în Franta a unui 'hijab de running' a stârnit ample controverse si a determinat retragerea produsului 'pentru moment'.
Sursa imaginii: 
Philippe Huguen, AFP

Noi tensiuni în Franţa după ce o companie de produse sportive, prezentă şi în România, Decathlon, a anunţat punerea pe piaţă a unui produs controversat. Compania dorea să preia modelul unor societăţi similare, Nike spre exemplu şi a propus la vânzare un hijab – vălul islamic special conceput pentru a fi utilizat de femeile musulmane care doresc să îşi acopere capul şi gâtul atunci când fac sport. Confruntată cu un val de injurii şi ameninţări fără precedent, Decathlon a anunţat ulterior că renunţă la comercializarea produsului.

Mai bine de 500 de e-mailuri calomniaose şi în care erau aduse injurii au fost trimise companiei Decathlon în primele ore după ce a fost făcut anunţul privind apariţia pe piaţă a acestui produs.Iar angajaţii acestui lanţ de magazine de sport din Franţa au fost insultaţi la locul de muncă.

O reacţie fără precedent ce a determinat Decathlon să renunţe, pentru moment, la a mai comercializa în Franţa acest «hijab de running» destinat femeilor musulmane, după cum a anunţat un responsabil al companiei.

Grupul Decathlon dorea să se înscrie pe aceeaşi linie promovată şi de alte societăţi vestimentare prezente în Franţa, de a-şi adapta stilul modei islamice.

Confruntată cu o scădere a cifrei de afaceri în Franţa, Decathlon a postat pe site-ul francez un hijab destinat femeilor care fac jogging şi care doresc să îşi acopere părul şi gâtul.

Doamna ministru al Sănătăţii, Agnès Buzyn a anunţat că regretă anunţul privind punerea în vânzare a  acestui produs şi că ar fi preferat ca o marcă franceză să nu promoveze vălul islamic pentru a nu face distincţie între bărbaţi şi femei.

De altfel mulţi politicieni, atât de dreapta cât şi de stânga au reacţionat în urma scandalului în timp ce unele ong-uri vorbesc despre un « apartheid sexual » al Decathlon acuzând « lumea sportului că este complice la marginalizarea femeilor din Iran, Algeria ori Arabia Saudită prin promovarea unor astfel de produse.

Potrivit ultimei ediţii a raportului Global Islamic Economy, publicat de Reuters, cheltuielile vestimentare ale musulmanilor au atins 270 de miliarde de dolari în 2017 şi ar urma să depăşească 360 de miliarde de dolari în 2023. Astfel că nu este de mirare că tot mai multe sociatăţi din acest domeniu încearcă să atragă acest segment.

Problema este că societăţile care încearcă să intre în acest joc religios devin victimele unor ample polemici, cu atât mai mult în Franţa unde chestiunea laicităţii este una delicată în acest moment.

Tot în Franţa, un fast-food a stârnit un scandal după ce a anunţat că pune în vânzare un burger halal, cei de la Gap au prezentat un clip publicitar în care o fetiţă poartă vălul islamic.