Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ouest France: "Inflexibila Laura Codruţa Kövesi va reîncepe oare să dea coşmaruri Partidului Social Democrat?"

Laura Codruţa Kövesi

“Parlamentul european şi statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să ajungă la un compromis în privinţa viitorului procuror european anti-fraudă, după ce astăzi eurodeputaţii i-au acordat sprijinul Laurei Codruţa Kövesi", putem citit într-o depeşă transmisă de la Bruxelles de Agenţia France Presse. Aceeaşi agenţie aminteşte că săptămîna trecută ţările Uniuni Europene au privilegiat numirea în această funcţie a magistratului “poliglot” francez Jean-François Bohnert. Presa franceză se face ecoul acestei competiţii pentru numirea unui şef în fruntea viitorului Parchet european care ar urma să devină funcţional în 2020.

Să spunem de la bun început că Laura Codruţa Kovesi a avut întotdeauna o presă excelentă în Franţa. De nenumărate ori, în marile cotidiene (Le Figaro, Le Monde, Libération, La Croix), dar şi în principalele reviste (L’Express, Le Point, L’Obs) acţiunile ei în vederea combaterii corupţiei din România au fost semnalate, analizate, aprobate. Deşi postul de şef al Parchetului european este vizat şi de un francez, constat că simpatia pentru Laura Codruta Kövesi nu a scăzut. Un cotidian regional cu cel mai mare tiraj pe teritoriul Hexagonului, Ouest France, scrie următoarele: “După o lună de la demiterea ei din fruntea Parchetului naţional anticorupţie, inflexibila Laura Codruţa Kövesi va reîncepe oare să dea coşmaruri Partidului social democrat? (…) Ea îi nelinişteşte pe responsabilii la putere la Bucureşti, şi pe bună dreptate”. In articol se mai spune că Laura Codruţa Kövesi a reabilitat imaginea României în materie de luptă împotriva corupţiei, dînd pe mîna justiţiei, timp de cinci ani, "mii de oameni politici şi de înalţi funcţionari".

In urmă cu două zile, pe site-ul revistei Le Point apărea un articol despre “meciul” Laura Codruţa Kövesi - Jean François Bohnert. Citez din articol: "Franţa a lucrat mult în culise pentru a face să avanseze candidatura lui Bohnert pe lîngă celelalte cancelarii, dar meciul nu s-a încheiat. Iar candidata română prezintă un profil politic mai interesant."

De pe site-ul L’Echo semnalez următorul comentariu: "România ar vrea să împiedice numirea Laurei Kövesi în fruntea Parchetului european. Va reuşi oare acest lucru guvernul acestei ţări cangrenată de corupţie? În cursul audierilor de marţi la Parlamentul european, candidata română, simbol al luptei împotriva corupţiei în ţara sa, a apărut ca favorita deputaţilor.”

Semnalez şi un articol mai vechi, apărut pe 7 februarie în Le Monde, în care Mirel Bran explica miza acestei candidaturi române pentru funcţia de şef al Parchetului european.

Pe 10 iulie anul trecut revista L’Express evoca demiterea Laurei Codruţa Kövesi din fruntea DNA-ului cu acest titlu: “Lovitură dată drept în inimă luptei împotriva corupţiei în România”. Din numeroasele articole care au apărut de atunci încoace în presa franceză despre România se degajă o foarte mare nelinişte: neliniştea că actuala conducere de la Bucureşti, prin măsurile care diminuează independenţa justiţiei, îndepărtează România de valorile europene şi de statul de drept. Si aceasta chiar în momentul cînd România are şansa istorică de a asigura preşedinţia Uniunii Europene. Oare ce blestem istoric ne face să fim atît de contradictorii, s-ar întreba un filozof precum Emil Cioran, dacă ar fi în viaţă.