Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: Cuplul franco-german este «din ce în ce mai apropiat»

cancelara_germana_angela_merkel_si_presedintele_francez_emmanuel_macron_22_ianuarie_2019.jpg

Cancelara Angela Merkel si presedintele Emmanuel Macron, 22 ianuarie 2019.
Cancelara Angela Merkel si presedintele Emmanuel Macron, 22 ianuarie 2019.
Image source: 
REUTERS/Wolfgang Rattay

Preşedintele Emmanuel Macron a ţinut să dea asigurări miercuri asupra bunelor relaţii dintre Franţa şi Germania, primind-o la Palatul Elysée pe cancelara Angela Merkel. O relaţie «puternică şi eficace» , după cum s-a exprimat liderul de la Palatul Elysée în condiţiile în care au existat unele tensiuni, pe mai multe dosare europene, între cele două state, în ultimele luni. De partea sa, cancelara Angela Merkel a precizat că a fost făcut un “progres notabil”. Cei doi lideri au semnat un tratat ce vizează întărirea relaţiilor bilaterale, pe 22 ianuarie, la Aix-la-Chapelle.

Într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, preşedintele Emmanuel Macron a vorbit, spre exemplu, de un parteneriat inedit, după cum s-a exprimat, în materie de apărare, mai exact în ceea ce priveşte apărarea europeană. O idee care nu era deloc concretă în urmă cu doar câţiva ani iar a acum Franţa şi Germania au avansat pe acest proiect, spune Emmanuel Macron dar fără să ofere detalii.

Iar dacă rămânem la capitolul apărare, ar trebui spus că în urmă cu doar câteva zile, ministrul Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, invita Germania să susţină indústria apărării franco-germană printr-o flexibilizare a regulilor privitoare la exportul de arme către statele din afara Uniunii Europene.

Germania a decis unilateral în octombrie trecut, după ce a fost asasinat jurnalistul saudit Jamal Khashoggi la Istanbul, să suspende vânzările de arme catre Arabia Saudită, a doua sa piaţă după Algeria.

Ministrul francez Bruno Le Maire declara într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt am Sonntag că Franţa are reguli clare în ceea ce priveşte exportul de armament dar că are nevoie să se pună de acord şi cu Germania la acest capitol.

De la începutul anului, disensiunile s-au accentuat în sânul Uniunii Europene, odată cu disputa franco-italiană ori cu votul dat de Bruxelles împotriva fuziunii Siemens-Alstom.

Emmanuel Macron şi Angela Merkel se vor reîntâlni pe 21 şi 22 martie în cadrul summitului european de primăvară ce va avea loc cu o săptămână înainte de ieşirea, prevăzută în acest moment, a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

347